Ρουμανία: Προχωρά η παραγωγή εξοπλισμού και υλικών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Ρουμανία: Προχωρά η παραγωγή εξοπλισμού και υλικών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Η Ρουμανική Κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της χώρας ώστε παράγει τον απαραίτητο εξοπλισμό και υλικό για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ludovic Orban.

«Σήμερα είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο Cotroceni συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας. Tο κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η υποστήριξη των πρωτοβουλιών για την παραγωγή των υλικών, του εξοπλισμού, των συσκευών, των ουσιών που χρειάζονται για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορονoϊού. (…) Υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν ανθρώπινοι πόροι, υπάρχουν μηχανές που μπορούμε να εισάγουμε στη μεταποιητική βιομηχανία της Ρουμανίας, και να παράγουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς τους εξοπλισμούς, ώστε να μην είμαστε πλέον εξαρτημένοι, ειδικά σε μια κατάσταση όπως η σημερινή παγκοσμίως, σε έναν έντονο ανταγωνισμό για κάθε παραγωγό, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να έχουμε την ικανότητα να διασφαλίσουμε τουλάχιστον τις εσωτερικές ανάγκες από τη δική μας παραγωγή», δήλωσε ο Ludovic Orban, κατά τη συνάντηση της κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομίας Ενέργειας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Virgil Popescu ανακοίνωσε ότι σε εργοστάσιο στο Maramures ξεκίνησε η παραγωγή προστατευτικών μασκών με παραγωγική ικανότητα 150 χιλιάδων μασκών την ημέρα, και «από τις 15 Απριλίου θα έχουμε παραγωγή 500 χιλιάδων μασκών την ημέρα για τον πληθυσμό και 150 χιλιάδων μασκών ημερησίως, για τα νοσοκομεία (…) και, παράλληλα, παράγουν επίσης 1.000 φόρμες ημερησίως, για τις ανάγκες των νοσοκομείων, για τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους τραυματιοφορείς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.»

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι οι ίδιες παραγωγικές δυνατότητες θα αναληφθούν από τη ROMARM, τη ρουμανική κρατική αμυντική εταιρία και βασικό προμηθευτή της Ρουμανίας στην αμυντική τεχνολογία και τις υπηρεσίες με την εταιρία να διαθέτει 15 εργοστάσια και ένα ερευνητικό ίδρυμα. Έτσι θα εξασφαλιστεί το στρατηγικό αποθεματικό, παράγοντας την ίδια ποσότητα υλικών – «500 χιλιάδες μάσκες για τον πληθυσμό και 150 χιλιάδες για νοσοκομεία», και ένας κατασκευαστής από το Γαλάτσι θα παράγει, από τις 15 Απριλίου, 150 χιλιάδες μάσκες καθημερινά.» συμπλήρωσε ο Virgil Popescu.

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis προέτρεψε τους Ρουμάνους επιχειρηματίες να δώσουν ιδέες στην κυβέρνηση, σε σχέση με την παραγωγή υλικών που βοηθούν στην πρόληψη και την καταπολέμηση του νέου κορωναϊού. «Απευθύνομαι στους επιχειρηματίες μας: δράστε προνοητικά φέρτε τις ιδέες σας στην κυβέρνηση γιατί ενδιαφερόμαστε για την προώθηση των ρουμανικών αγαθών ειδικά αυτή την περίοδο. Αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για το ρουμανικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Χρειαζόμαστε αυτά τα υλικά, έχουμε την ευκαιρία αυτή “, δήλωσε ο Iohannis, στο Προεδρικό Μέγαρο Cotroceni./ibna