Σερβία: 80 χιλιάδες σε αυτό-απομόνωση, 290 οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη

Σερβία: 80 χιλιάδες σε αυτό-απομόνωση, 290 οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη

Περίπου 290 πολίτες στη Σερβία παραβίασαν το μέτρο αυτό-απομόνωσης και έχουν δικαστεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Nebojsa Stefanovic σε τηλεοπτική εκπομπή.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι περίπου 80.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε αυτοαπομόνωση στη χώρα και ότι όσοι δεν σέβονται το μέτρο διατρέχουν κίνδυνο τόσο για την υγεία τους όσο και για τους άλλους ανθρώπους.

Παραδίδουμε αυτούς τους ανθρώπους στη Δικαιοσύνη όπου θα πρέπει να περάσουν δυο-τρία χρόνια στη φυλακή, επειδή θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας, πρόσθεσε ο Stefanovic.

Όπως εξήγησε πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητες τους χωρίς να παίρνουν υπόψιν τους τις αποφάσεις των υγειονομικών αρχών.

Ο Stefanovic επέστησε την προσοχή των πολιτών ώστε να δείξουν πειθαρχία ως λαός, καθώς οι προσεχείς δυο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες.

«Αυτές είναι πλέον οι ημέρες κλειδιά, τα σημεία καμπής όταν κοιτάζουμε την επιδημία σε άλλες χώρες. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε λογικοί και ότι στις όμορφες μέρες δεν θα συνωστιστούμε στα πάρκα» είπε ο Υπουργός.

Υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων να μην αυξηθεί απότομα, τα νοσοκομεία να μην είναι γεμάτα και το σύστημα υγείας να επιβαρυνθεί υπερβολικά.

«Οι γιατροί μας είναι κουρασμένοι, εργάζονται 12 ώρες ο καθένας, η ανοσία τους πέφτει. Δεν είναι δίκαιο να γεμίσουμε τα νοσοκομεία τώρα επειδή είμαστε εμείς ανεύθυνοι» είπε ο Stefanovic.

Δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό για όσους είναι άνω των 65 ετών να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους κι ότι εάν πρέπει να κάνουν κάτι, θα μπορούν να το κάνουν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.

Τέλος ο Stefanovic, κάλεσε ορισμένους ηγέτες της αντιπολίτευσης να μην ασχολούνται με την πολιτική, καθώς η Σερβία αγωνίζεται εναντίον  του νέου κορωνοϊού, αλλά να επιδείξουν ενότητα αυτές τις στιγμές – να δωρίσουν αναπνευστήρες ή να χρησιμοποιήσουν τις επαφές τους στον κόσμο για να αποκτηθούν αυτές οι σημαντικές συσκευές./ibna