Ρουμανία: Το 52% των πολιτών πιστεύει ότι ο COVID-19 δημιουργήθηκε στο εργαστήριο

Ρουμανία: Το 52% των πολιτών πιστεύει ότι ο COVID-19 δημιουργήθηκε στο εργαστήριο

Έρευνα της κοινής γνώμης πραγματοποίησε η εταιρεία Avangarde για το ζήτημα του κορωνοϊού COVID-19, με τις απαντήσεις να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, ενώ μόλις το 14% πιστεύει ότι έχει μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να λάβει αποτελεσματικότερα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του ιού στην Ευρώπη.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Raed Arafat με 79% και ο καθηγητής Streinu Cercel με 60% είναι οι προσωπικότητες στις οποίες οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχουν την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διαχείριση της κρίσης του COVID-19.

Η έρευνα διεξήχθη από την Avangarde, την εταιρία ερευνών κοινής γνώμης που ανήκει στον κοινωνιολόγο Marius Pieleanu, από τις 28 έως τις 29 Μαρτίου, σε τυχαίο δείγμα 950 ατόμων, με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων, και περιθώριο σφάλματος 3,2%.

Στην ερώτηση «ανησυχείτε προσωπικά για την κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η χώρα», το 82% λέει ότι ανησυχεί κάπως και το 17% πως όχι.

Στην ερώτηση «εάν οι ρουμανικές αρχές έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποτρέψουν και να προστατεύσουν τους Ρουμάνους πολίτες», το 45% απάντησε ναι, το 45% απάντησε όχι και το 10% δεν γνωρίζω / δεν απαντώ.

Στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι είναι ο βασικός υπαίτιος για την έλλειψη πρόληψης», το 40% πιστεύει ότι είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, το 20% δείχνει τους Ρουμάνους στη διασπορά, το 18% πιστεύει ότι είναι «οι πολίτες», το 4% ο Πρόεδρος της Ρουμανίας και μόνο το 4% οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες.

Στην ερώτηση “νομίζετε ότι ο ιός αυτός εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς από ζώο σε άνθρωπο, (όπως είναι η επίσημη εκδοχή), ή νομίζετε ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο», μόνο το 14% πιστεύει ότι μεταφέρθηκε από ζώα σε ανθρώπους, ενώ το 52% πιστεύει ότι δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Το 34% δεν μπορεί να εκτιμήσει ή να απαντήσει.

Στην ερώτηση: «πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να λάβει αποτελεσματικότερα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του ιού στην Ευρώπη;», Το 74% των ερωτηθέντων απάντησε με “Ναι”, το 18% με “Όχι” και οι υπόλοιποι δηλώνουν δεν γνωρίζω / δεν απαντώ.

Όσον αφορά τις προσωπικότητες στις οποίες οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση στη διαχείριση της κρίσης του Covid 19, ο Raed Arafat απολαμβάνει το 79% της εμπιστοσύνης, ο καθηγητής Streinu Cercel το 60%, ο Υπουργός Υγείας Nelu Tătaru το 34%, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis το 47% και ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban το 37%./ibna