Απομακρύνεται η ελπίδα για συμφωνία Βελιγραδίου Πρίστινα μέσα στο έτος

Απομακρύνεται η ελπίδα για συμφωνία Βελιγραδίου Πρίστινα μέσα στο έτος

Απομακρύνεται η ελπίδα για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, όπως δηλώνουν διπλωμάτες, παρά την έντονη πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ ώστε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την πτώση της κυβέρνησης του Albin Kurti, δεν σημαίνει στην πραγματικότητα πολλά για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, καθώς απαιτείται σχηματισμός νέας κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εκλογές στη Σερβία αναμένεται να αργήσουν πολύ να πραγματοποιηθούν, καθώς θα πρέπει να διεξαχθούν 60 μέρες μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει εισέλθει η χώρα.

Επιπροσθέτως το καλοκαίρι, οι δραστηριότητες μειώνονται, ενώ πρέπει να σχηματιστεί και κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι ΗΠΑ που έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο Κοσσυφοπέδιο, με αρκετούς να επιρρίπτουν την πτώση της κυβέρνησης Kurti στην Ουάσιγκτον, τον Νοέμβριο εισέρχονται σε εκλογική διαδικασία, άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε λύση.

Την 1η Απριλίου ξεκινούν οι διερευνητικές για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci, κάλεσε την Τετάρτη 1η Απριλίου τον Albin Kurti, ως τον αρχηγό του πρώτου κόμματος στις τελευταίες εκλογές για να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το Κίνημα για τον Αυτοπροσδιορισμό του Albin Kurti, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα προσέλθει στη διαδικασία κι επιθυμεί την διεξαγωγή νέων εκλογών./ibna