Ρουμανία: Η ING Bank αναμένει μείωση 6,6% για την οικονομία το 2020

Ρουμανία: Η ING Bank αναμένει μείωση 6,6% για την οικονομία το 2020

Η ING Bank Ρουμανία αναθεώρησε αισθητά την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ της Ρουμανίας φέτος, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την προηγούμενη πρόβλεψη, από μείον 0,9% σε μείον 6,6%.

Η οικονομία της Ρουμανίας είναι απίθανο να ξεπεράσει τα κέρδη της Γαλλίας ή της Γερμανίας (θεωρείται ότι συρρικνώνεται κατά 4% στο πιο αισιόδοξο σενάριο), ισχυρίστηκαν οι αναλυτές της τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι της ING Bank – σύμφωνα με την ευρεία συναίνεση – αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει προς το τέλος του έτους. Η οικονομική δραστηριότητα, η οποία υποχώρησε απότομα τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και τον Απρίλιο, θα συνεχιστεί προς τα τέλη Μαΐου και οι μοχλοί ανάπτυξης θα δραστηριοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου.

Όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα, το αναθεωρημένο σενάριο περιλαμβάνει ένα χάσμα μεταξύ 7% και 9% του ΑΕΠ, σημαντικά μεγαλύτερο από το 5% του ΑΕΠ, στο πλαίσιο του προηγούμενου σεναρίου.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε τον περασμένο Δεκέμβριο έναν προϋπολογισμό με στόχο το έλλειμμα να φθάσει στο 3,6% του ΑΕΠ, βάσει του σεναρίου αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,1%.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η ING Bank αναμένει από την Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας (BNR) να επικεντρωθεί στη συναλλαγματική ισοτιμία, αν και οι αναλυτές των τραπεζών δεν αποκλείουν περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων αναχρηματοδότησης – κατά 0,5  έως 1,5% «στο βαθμό που οι πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία το επιτρέπουν»./ibna