Ελλάδα: Η κυβέρνηση να σταματήσει τα ημίμετρα και να λάβει ουσιαστικό πακέτο στήριξης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα: Η κυβέρνηση να σταματήσει τα ημίμετρα και να λάβει ουσιαστικό πακέτο στήριξης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική για καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί νέο πακέτο έκτακτων ρυθμίσεων. “Αν δεν δώσουμε σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις «ζεστό χρήμα» θα ξεκινήσουν την ανάκαμψη με χρέη και φορολογικά βάρη η ανάκαμψη θα είναι πολύ φτωχή”, σημείωσε ο Ευ. Τσακαλώτος, πρώην υπουργός οικονομικών.

Με κοινή τους ανακοίνωση οι τομεάρχες οικονομίας, οικονομικών και εργασίας καλούν την κυβέρνηση να “σταματήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας”.

Όπως τονίζουν οι Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος και Έ. Αχτσιόγλου, “σιγά σιγά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του, η απογοήτευση και η ανασφάλεια  διογκώνονται, οι προσδοκίες δεν βελτιώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, η κατανάλωση καταποντίζεται. Η οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση”.  Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την έκκληση στην κυβέρνηση της Ν.Δ.:

*Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους.

* Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.

* Να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

*Να σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).

*Να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας.

*Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

“Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα. Το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί. Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν μετράνε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η χώρα έχει μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση”, υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και οικονομία με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, “είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής της βούλησης”.

Την ίδια στιγμή, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν εΕρώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας για δημιουργία νέου συστηματικού θεσμικού πλαισίου για την προστασία της εργασίας στην περίοδο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορωνοϊού./ibna