Η Διεθνής Αμνηστία ζητά καλύτερες συνθήκες για τους μετανάστες στη Β-Ε

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά καλύτερες συνθήκες για τους μετανάστες στη Β-Ε

Η Διεθνής Αμνηστία (AI) αντέδρασε έντονα στις νέες αποφάσεις που υιοθετήθηκαν από τις Αρχές του Καντονιού Una-Sana στην Ομοσπονδία της Β-Ε για τη βίαη μεταφορά και κράτηση χιλιάδων μεταναστών που ζουν στην περιοχή στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου προσφύγων στην πόλη Lipa.

«Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη ευάλωτοι, για ταχεία επανεγκατάσταση σε απομακρυσμένα στρατόπεδα χωρίς να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσβαση σε νερό και βασική υγιεινή, χώρους για αυτοαπομόνωση και πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι απάνθρωπος και θα εκθέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης ή θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της AI Europe Massimo Moratti.

Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των ατόμων σε δυνητικά επιβλαβείς συνθήκες δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την πρόφαση της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19, τόνισε ότι οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχουν την ευθύνη να καλύψουν τις ανάγκες όλων των περιθωριοποιημένων ομάδων και να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νερό, αποχέτευση και υγιεινή, καθώς και ιατρική περίθαλψη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

«Οι περιορισμοί στα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω COVID-19 πρέπει να είναι νόμιμοι, αναγκαίοι και αναλογικοί, και να μην εφαρμόζουν διακρίσεις ή να θέτουν σε κίνδυνο τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς. Αυτά τα μέτρα δεν πληρούν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις», συνέχισε ο Moratti.

Η AI υπενθύμισε ότι χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να μεταβούν στην Ευρώπη βρίσκονται σήμερα στο Καντόνι της Una-Sana στο Βορειοδυτικό τμήμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Ενώ περίπου 4.100 από αυτούς φιλοξενούνται στις προσωρινές εγκαταστάσεις υποδοχής που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), περίπου 3.000 άνθρωποι κοιμούνται σε κατειλημμένα εγκαταλελειμμένα κτίρια ή κοιμούνται στο δρόμο, και τώρα κινδυνεύουν να μεταφερθούν στο στρατόπεδο προσφύγων στο Lipa. /ibna