Η Σλοβενία ​​εισαγάγει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα κατά του COVID-19

Η Σλοβενία ​​εισαγάγει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα κατά του COVID-19

Από σήμερα οι Σλοβένοι θα περιορίζονται στον δήμο καταγωγής τους για τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες. Εξαιρούνται όσοι πηγαίνουν στην εργασία, εργάζονται σε καλλιέργειες, παρέχουν βοήθεια σε άτομα που χρειάζονται φροντίδα και όσους εργάζονται σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, φαρμακεία, διπλωματικές αποστολές και δικαστικές αρχές, αναφέρει το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέσα στα όρια του δήμου τους θα επιτρέπεται στους ανθρώπους να πάνε στα καταστήματα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές και αν δεν υπάρχουν υπηρεσίες στον δήμο τους, θα τους επιτραπεί να πάνε στο πλησιέστερο μέρος όπου αυτές είναι διαθέσιμες.

Για τους περισσότερους, τα δημόσια πάρκα ήταν η μόνη φύση που μπορούν να απολαύσουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με το νέο διάταγμα να ορίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε πάρκα στο δικό τους δήμο. Οι δήμαρχοι μπορούν να εισάγουν πρόσθετους περιορισμούς.

Αλλά για εκείνους που πηγαίνουν σε καταστήματα, είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκες προσώπου, ακόμη και αυτοσχέδιες, ή ισοδύναμα, όπως κασκόλ που καλύπτουν το στόμα και τη μύτη, καθώς και προστατευτικά γάντια. Το διάταγμα ορίζει ότι οι μάσκες και τα γάντια πρέπει να φοριούνται σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους.

Τα καταστήματα υπόκεινται επίσης σε νέους κανόνες. Κατά τις δύο πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα, από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ., τα καταστήματα προορίζονται για συνταξιούχους, για ανάπηρους και για έγκυες γυναίκες, όπως και ομάδες που θεωρούνται ότι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι δεν θα επιτρέπονται σε καταστήματα μετά τις 10 π.μ. καθόλου.

Ένας άλλος νέος κανόνας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, απαιτεί από τους διαχειριστές όλων των κτιρίων πολυκατοικιών να απολυμαίνουν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως κουμπιά, διακόπτες φωτός και κουμπιά ανελκυστήρων./ibna