Βουλγαρία: Περισσότεροι από 700 Βούλγαροι επιθυμούν να επαναπατριστούν

Βουλγαρία: Περισσότεροι από 700 Βούλγαροι επιθυμούν να επαναπατριστούν

Περισσότεροι από 700 Βούλγαροι πολίτες σε όλο τον κόσμο επιθυμούν να επιστρέψουν στη Βουλγαρία λόγω του κορωνοϊού, δήλωσε στη Βουλγαρική τηλεόραση η Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva.

Περίπου 70 από τους επιθυμούντες να επαναπατριστούν είναι τουρίστες αν και ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί καθώς το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε επιχείρηση επαναπατρισμού των οργανωμένων τουριστών ενημέρωσε η Zaharieva.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πλέον περισσότερες μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ορισμένες ομάδες είναι συμπαγείς και είναι ευκολότερο να οργανωθεί η μεταφορά τους, όπως αυτή από τη Χιλή, όπου υπάρχουν 12 άτομα. Η Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι το κράτος δεν χρηματοδότησε τον επαναπατρισμό των Βούλγαρων πολιτών παρά μόνο οργάνωσε τις μεταφορές αυτές.

Δίνουμε χρήματα μόνο σε ανθρώπους που δεν έχουν αυτή τη στιγμή, αλλά στη συνέχεια τα επιστρέφουν. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων αν δεν τίθεται ανθρωπιστικό αίτημα, τόνισε η Zaharieva.

Ενημέρωσε ότι περισσότεροι από 180 πολίτες θέλουν να επιστρέψουν από την Ισπανία και υπάρχουν πολλοί που ζούσαν στο εξωτερικό, αλλά θεωρούν ότι θα είναι καλύτερα να επιστρέψουν στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα προξενικά γραφεία της Βουλγαρίας λειτουργούν παντού μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Ενημερώσαμε επίσης τις άλλες χώρες σχετικά με την επέκταση ισχύος των διαβατηρίων», δήλωσε ο Zaharieva.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών έχουν διεξαχθεί συνομιλίες με την Τουρκία για τη μείωση της ουράς χιλιομέτρων που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία σύμφωνα με την Zaharieva, οφείλεται στο ότι στον κατάλογο της Τουρκίας για τους πολίτες των χωρών που εισέρχονται στη χώρα και απαιτείται καραντίνα 14 ημερών, βρίσκεται και η Βουλγαρία. Μια από τις προτάσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, είναι να αντικαθίστανται οι οδηγοί με άλλους που έχουν περάσει την 14ημέρη καραντίνα στη Βουλγαρία, όπως δήλωσε η Zaharieva./ibna