Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα ολοκληρωμένο πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα ολοκληρωμένο πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας

Οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα λεπτομέρειες σχετικά με το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την υποστήριξη της οικονομίας και τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Ένας από τους κυριότερους στόχους της κυβέρνησης είναι να παρασχεθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία για όσο διάστημα ισχύουν διάφοροι βαθμοί περιορισμών και εντολών κλεισίματος που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ελληνικής οικονομίας αντιμετώπισαν πτώση των εσόδων για πάνω από δύο εβδομάδες, με τα έξοδα να πιέζουν. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναθεωρήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, προκειμένου να διαθέσει 10 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του αντίκτυπου της πανδημίας.

Τη Δευτέρα, περισσότερες επιχειρήσεις θα προστεθούν στον κατάλογο όσων επηρεάζονται από το COVID-19 και δικαιούνται υποστήριξη από το κράτος. Επιπλέον, αναμένεται να ανακοινωθούν κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, η κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ, η αναστολή των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και οι πρωτοβουλίες για πάγωμα τραπεζικού χρέους και των αποπληρωμών δανείων (πιθανώς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου).

Η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει τεθεί επίσης επί τάπητος, μαζί με την αναστολή των τραπεζικών επιταγών κατά 75 ημέρες για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν κρατική ενίσχυση τον Απρίλιο.

Προβλέπεται επίσης να συμπεριληφθούν επιστήμονες – όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι λογιστές, οι εκπαιδευτικοί και οι ερευνητές στο πρόγραμμα αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει τη σταδιακή άρση του υποχρεωτικού κλεισίματος των επιχειρήσεων από τις 10 Μαΐου.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, προτάθηκε ότι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό εάν τα σημερινά έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα αποδειχθούν επιτυχημένα και τηρούνται πλήρως από τον κόσμο κατά την προσεχή περίοδο.

Το βέλτιστο σενάριο περιλαμβάνει την αρχική άρση των περιορισμών της κυκλοφορίας, ενώ θα ακολουθήσει το άνοιγμα των σχολείων και η επανέναρξη των τοπικών και διεθνών πτήσεων.

Την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 95 πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε 1156. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό είναι 38./ibna