Ρουμανία: Ανακοινώθηκε το 4ο Στρατιωτικό Διάταγμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ρουμανία: Ανακοινώθηκε το 4ο Στρατιωτικό Διάταγμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ρουμανίας Ludovic Orban, του Υπουργού Εσωτερικών Marcel Vela, του Υπουργείου Υγείας Nelu Tătaru και των Υφυπουργών Εσωτερικών Bogdan Despescu και Raed Arafat, με θέμα το 4ο Στρατιωτικό Διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση, ο Υπουργός Εσωτερικών Marcel Vela και οι δυο Υφυπουργοί Εσωτερικών δήλωσαν ότι το 4ο Στρατιωτικό Διάταγμα ορίζει ότι άτομα άνω των 65 ετών μπορούν να λύσουν τα ιατρικά τους προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια  της ημέρας. «Διευκρινίσαμε σχετικά με την μετακίνηση ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, ότι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν επίσης, να επιλύσουν ιατρικά προβλήματα όπως προγραμματισμένες ογκολογικές θεραπείες, αιμοκάθαρση, η μεταφορά με τα δικά τους μέσα ή των οικογενειών τους, ή μέσω των ειδικών υγειονομικών μέσων μεταφοράς, μπορεί να γίνεται στο κανονικό χρονικό διάστημα και μετά από 1 μ.μ. και πριν από τις 11 π.μ., δηλαδή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας» σημείωσε ο Vela.

Δήλωσε επίσης, ότι αυτό το στρατιωτικό διάταγμα επιτρέπει την έξοδο από το σπίτι ή το νοικοκυριό σε αυτά τα άτομα [ηλικίας άνω 65 ετών] και μεταξύ τις 20:00 και 21:00, για να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς ή κατοικίδιων ζώων. «Για τις εξόδους για το σκοπό αυτό και σε αυτό το διάστημα δεν απαιτείται υπεύθυνη δήλωση», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Marcel Vela πρόσθεσε ότι το στρατιωτικό διάταγμα διευκρίνισε τους όρους υπό τους οποίους τα άτομα άνω των 65 ετών μπορούν να υποστηριχθούν από οικονομικούς φορείς που εκτελούν εμπορικές δραστηριότητες, εγκεκριμένες από προηγούμενα διατάγματα, όπως η πώληση ειδών υγιεινής, ειδών πρώτης ανάγκης ή διατροφής. Έτσι, οι οικονομικοί φορείς πρέπει να διευκολύνουν, μεταξύ 11.00 και 13.00, την πρόσβαση ατόμων άνω των 65 ετών στους εμπορικούς χώρους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Marcel Vela ανακοίνωσε επίσης ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, φυσικού αερίου, νερού, αποχέτευσης και καυσίμων δεν θα μπορούν πλέον να αυξηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αρχής γενομένης από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα, του 4ου Στρατιωτικού Διατάγματος.

Επιπροσθέτως ο Vela ανακοίνωσε ότι το 4ο Στρατιωτικό Διάταγμα ορίζει ότι όσοι παραβιάζουν τους κανόνες απομόνωσης θα τίθενται σε καραντίνα και θα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν όλα τα έξοδα. Ανέφερε επίσης ότι όσοι δεν συμμορφώνονται με την καραντίνα και εντοπίζονται εκτός του χώρου που προβλέπει ο νόμος, θα τίθενται σε καραντίνα για άλλες 14 ημέρες και θα αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα της καραντίνας.

Επίσης ανακοινώθηκαν οι νέες συνθήκες για τους οδηγούς φορτηγών με χωρητικότητα άνω των 2.4 τόνων, τους πιλότους και το προσωπικό πλοήγησης, στο πλαίσιο του κορωναϊού, που προβλέπεται από το νέο Στρατιωτικό Διάταγμα. “Οι οδηγοί που εισέρχονται στη χώρα, και οδηγούν φορτηγά με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 2,4 τόνους, έχουν τρεις επιλογές για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και τον εαυτό τους, είτε ο εργοδότης τους παρέχει ένα μέρος για να απομονωθούν, αλλά όχι περισσότερο από 14 ημέρες, είτε να δηλώνουν ότι είναι απομονωμένοι στο σπίτι μαζί με την οικογένεια ή σε άλλο χώρο κατοικίας που κατέχουν ή οι τοπικές αρχές διαθέτουν, κατόπιν αιτήματος, εγκαταστάσεις καραντίνας για να εξασφαλίσουν την προστασία των οικογενειών του οδηγού, καταβάλλοντας τα έξοδα διαμονής σε αυτά τα ξενοδοχεία “, δήλωσε ο Vela. Επισημαίνει ότι οι ίδιοι όροι πρέπει να ισχύουν και για τους τους ναυτικούς. Ο Marcel Vela δήλωσε ότι οι θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές, η πρόσβαση σε πλοία στα ρουμάνικα λιμάνια, καθώς και η επιθεώρηση και η λειτουργία των σκαφών θα διεξάγονται χωρίς περιορισμούς, σύμφωνα με όλα τα μέτρα πρόληψης από την μόλυνση, που επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας. «Απαγορεύεται στους ναυτικούς να επιβιβάζονται σε πλοία θαλάσσης και ποταμόπλοια που φθάνουν από τις περιοχές κόκκινου ή κίτρινου κινδύνου, αν δεν διαθέτουν τον προστατευτικό εξοπλισμό που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι από την Τρίτη 31 Μαρτίου, οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης θα εγκαταστήσουν συσκευές που περιέχουν απολυμαντικά και θα φροντίζουν για την απολύμανση σε σκάλες, ανελκυστήρες και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

«Για να υποστηρίξουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουμε προβλέψει μηνύματα κοινής ωφέλειας (…) θα μπορούν να διαδοθούν και να προστεθούν ως πρόσθετος χρόνος, στο χώρο που διατίθεται για διαφήμιση, με σκοπό  να μην επηρεαστούν τα έσοδα και οι οικονομικοί πόροι που τα ΜΜΕ λαμβάνουν από τις εγκεκριμένες διαφημιστικές εταιρίες της  RAC », δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Bogdan Despescu, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ, ότι έχει συνταχθεί σχέδιο διατάγματος έκτακτης ανάγκης, που ήδη έχει υπαχθεί στη διαδικασία διαφάνειας λήψης αποφάσεων, η οποία προβλέπει πρόστιμα για πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. «Τα πρόστιμα για τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με τις στρατιωτικές εντολές αυξάνονται και θα έχουν τις ακόλουθες τιμές: από 2.000 λέι και μέχρι 20.000 λέι, έναντι 100 λέι έως 5000 λέι., που ισχύει τώρα», δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

Πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα θα αυξηθούν για τα νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τις νομικές διατάξεις κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης. «Το ελάχιστο πρόστιμο για νομικά πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται με στρατιωτικές εντολές έχει αυξηθεί από 1.000 λέι, όπως είναι σήμερα, σε 10.000 λέι.  Το ανώτατο πρόστιμο για τα νομικά πρόσωπα παραμένει στα 70.000 λέι. Επιπλέον, το άρθρο σχετικά με τις κυρώσεις εισάγει μια νέα παράγραφο στην οποία αναφέρεται ότι εκτός από την κύρια κύρωση για ένα αδίκημα, ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της πράξης, προστίθεται μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες συμπληρωματικές κυρώσεις που προβλέπονται από στρατιωτικές διατάξεις: η δήμευση αγαθών που προορίζονται, χρησιμοποιούνται ή προκύπτουν από την παράβαση, απαγόρευση πρόσβασης στα αντίστοιχα εμπορεύματα με την εφαρμογή της σφραγίδας από εξουσιοδοτημένους φορείς, προσωρινή αναστολή της δραστηριότητας, ακύρωση ορισμένων εργασιών», δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

Επιπλέον, ο Despescu ανέφερε ότι «οι αποκλίσεις από τους ισχύοντες νομικούς κανόνες δεν θα γίνουν ανεκτές. Διαβεβαιώνουμε όλους τους πολίτες ότι λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να αποτρέψουμε τη διάδοση αυτού του νέου ιού και ότι δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε απόκλιση από τους ισχύοντες νομικούς κανόνες. Σας καλώ να μην παρέχετε και να μην διαδίδετε ψευδή στοιχεία, τόσο σε σχέση με τη δραστηριότητα των δημόσιων θεσμών καθώς και για οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετικά με τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της λοίμωξης από τον νέο τύπο κορωναϊού», δήλωσε ο Υφυπουργός.

«Σας υπενθυμίζω ότι από τις 25 Μαρτίου, το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της ρουμανικής αστυνομίας και της ρουμανικής χωροφυλακής, καθώς και της δημοτικής αστυνομίας, υπό την επιχειρησιακή διοίκηση της ρουμανικής αστυνομίας, καθώς και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επαληθεύουν την συμμόρφωση με τα γενικά μέτρα πρόληψης και διάδοσης του COVID-19. Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι συνάδελφοί μου, έχω αναθέσει στις δευτερεύουσες δομές να διενεργούν τέτοιους ελέγχους σε όλο το εύρος της δικαιοδοσίας τους, όχι μόνο σε ορισμένα σταθερά σημεία, για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες κατανοούν το ρόλο και τη σημασία αυτών των μέτρων γενικής προστασίας”, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του ΥΠΕΣ./ibna