Ρουμανία: Στο 4ο σενάριο μπαίνει η χώρα μόλις ξεπεράσει τα 2,000 κρούσματα

Ρουμανία: Στο 4ο σενάριο μπαίνει η χώρα μόλις ξεπεράσει τα 2,000 κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Στρατηγικής Επικοινωνίας, έως σήμερα Κυριακή, 1,760 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Ρουμανία, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 40, και τα νέα κρούσματα να φθάνουν τα 308.

Ο Υπουργός Υγείας Nelu Tataru δήλωσε ότι για το σενάριο 4 της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 οι ασθενείς που πλήττονται δεν απομονώνονται στο σπίτι τους εάν μέλη της οικογένειάς τους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά παραμένουν σε καραντίνα. «Έχουμε κάποιες προτάσεις που  κάναμε στους συναδέλφους μας στο Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε ένα μελλοντικό στρατιωτικό διάταγμα να μπορεί να περιλαμβάνει αυτό το σημείο, που αφορά τις μεγάλες ηλικίες» δήλωσε το Σάββατο σε τηλεοπτική εκπομπή.

Πρόσθεσε ότι στο σενάριο 4, τα τεστ θα επεκταθούν σε «όλους όσους θεωρούνται ιατρικό προσωπικό». «Έχουμε ένα σενάριο 4, στο οποίο τα τεστ επεκτείνονται σε όλο το προσωπικό, σε όλους όσους θεωρούνται ιατρικό προσωπικό, πρώτα σε αυτό που έχει βρεθεί θετικό και έχει συμπτώματα και στη συνέχεια το υπόλοιπο προσωπικό. Πρέπει να προστατεύσουμε το ιατρικό μας προσωπικό, πρέπει να το συμπεριλάβουμε σε αυτό το σενάριο. (…) Επί του παρόντος, βρισκόμαστε σε μια μέση ηλικία ασθενών 40-49 ετών. Είδα ότι έχουμε θνησιμότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αλλά είδα επίσης, άτομα ηλικίας 45 ή 49 ετών. Υπάρχει μια αυξημένη παθογένεση  σε αυτόν το ιό. Πρέπει να προσαρμοστούμε ως ιατρικό προσωπικό, ως Υπουργείο, μέσω εξοπλισμού, μέσω δεν ξέρω, οτιδήποτε εννοείται ως εξοπλισμός αυτή τη στιγμή στις μονάδες εντατικής θεραπείας έτσι ώστε να τεθούν υπό έλεγχο αυτά τα σοβαρά και σε κρίσιμη κατάσταση περιστατικά» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι για την τέταρτη φάση της επιδημίας θα λειτουργούν και τα 36 νοσοκομεία που κατατάσσονται στις μονάδες υποστήριξης, προσθέτοντας έτσι 8.000 κλίνες, εκτός από τις 2000-2300 που χρησιμοποιούνται σήμερα, για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία αυτά θα προσφέρουν εκτός από τις κλίνες και τον εξοπλισμό που διαθέτουν για την εντατική θεραπεία. (…) «Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά, η θνησιμότητα προέρχεται από αυτές τις περιπτώσεις, ο εξοπλισμός βοηθάει, το οξυγόνο, όπως παρατηρήθηκε στην Ιταλία και στην Ισπανία, είναι αυτό που διατηρεί τη ζωή ενός οργανισμού ” δήλωσε ο κ. Tataru. Το σενάριο 4 θα ξεκινήσει μόλις ο αριθμός των κρουσμάτων φθάσει τους 2.000.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικροβιολόγων Alexandru Rafila σε δηλώσεις την Κυριακή, σημείωσε ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού θα ξεπεράσουν τα 2000, στη Ρουμανία. «Δεν θέλω να προκαλέσω πανικό, γιατί δεν έχουμε κανένα λόγο. (…) Πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση αυτής της ασθένειας, η οποία πιθανότατα θα ανεβάσει αύριο τα κρούσματα στα 2,000, κάτι το οποίο θεωρείται ότι είναι το όριο συναγερμού επιπέδου 4. (…) Εάν έχουμε 1,760 κρούσματα είναι πολύ πιθανό αύριο – το αργότερο την Τρίτη, αλλά πιθανότερα τη Δευτέρα – δεδομένου ότι σήμερα έχουμε πάνω από 300 νέα κρούσματα (…) Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία για να δεχτούν τα βαριά περιστατικά και να σκεφτούμε μια λύση για εκείνους τους ασθενείς που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί ώστε να μείνουν για θεραπεία στο σπίτι είτε σε ειδικούς χώρους», δήλωσε ο Rafila. Τόνισε επίσης, την επείγουσα ανάγκη να οργανωθεί η θεραπεία των ασθενών εκτός των νοσοκομείων έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται αυτά. Ο κ Rafila δήλωσε ότι το 80% αυτών που διαγνώστηκαν έχουν ήπιες ή μέτριες μορφές και το 20% είναι πιο σοβαρές ή κρίσιμες μορφές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρο-Στρατιωτικής Ανάπτυξης “Cantacuzino”, μέσω του Εργαστηρίου Αναπνευστικών Ιογενών Λοιμώξεων, κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ημερήσιων τεστ που διενεργούνται σε δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς που είναι ύποπτοι να έχουν μολυνθεί από ιό SARS CoV 2. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την αναδιοργάνωση της ροής των δραστηριοτήτων, πολλαπλασιάζοντας τις προσπάθειες των εξειδικευμένων ομάδων και επαναπροσδιορίζοντας το πρόγραμμα εργασίας, κατάφερε να επεξεργαστεί περίπου 400 δείγματα σε 24 ώρες. Στην αρχή της δοκιμαστικής δραστηριότητας για τη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό, έως 250 δείγματα ημερησίως θα μπορούσαν να υποβληθούν σε εξέταση. Το εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιογενών Αναπνευστικών Λοιμώξεων, πιστοποιημένο από το 1969 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης στη Ρουμανία, πραγματοποίησε μοριακούς διαγνωστικούς ελέγχους για περίπου 4.500 δείγματα που ελήφθησαν από ύποπτα κρούσματα ή θετικά στο νέο κορωναϊό./ibna