Η Δημοκρατία Σρπσκα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Δημοκρατία Σρπσκα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε σύνοδο στη Banja Luka, τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σρπσκα (RS) εξέδωσαν απόφαση με την οποία κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην εν λόγω οντότητα της Β-Ε. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» μεταξύ των βουλευτών. Ωστόσο, παρά την αντίθεση ορισμένων μελών, η συνεδρίαση δεν μεταδόθηκε στη δημόσια τηλεόραση (Ραδιοτηλεόραση RS).

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσουν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σρπσκα, Željka Cvijanović, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της ανατίθεντο νέες αρμοδιότητες που θα της επέτρεπαν να περάσει πράξεις με έχουν νομοθετική ισχύ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λειτουργεί ανεξάρτητα, ούτε συνεπάγεται πως η Εθνοσυνέλευση διακόπτεται.

Η Cvijanović ανέφερε ότι όλες οι επιλογές που έπεσαν στο τραπέζι κατά τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν εξαντληθεί, και είχε ήρθε η ώρα να εισέλθουμε στη νομοθετική σφαίρα για να αλλάξουμε ορισμένους νόμους. Αυτοί οι νόμοι θα επιτρέπουν την παρέμβαση σε αρκετά πεδία που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ένα από αυτά είναι και η οικονομία, η οποία δέχεται ισχυρά χτυπήματα από την επιδημία, καθώς και ο τομέας της εκπαίδευσης, όπως τόνισε η Πρόεδρος.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα αποτελέσει μια προσωρινή κατάσταση η οποία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενδεχομένως λίγους μήνες. /ibna