Mugoša: «Η κατάσταση στο Μαυροβούνιο παραμένει ανησυχητική»

Mugoša: «Η κατάσταση στο Μαυροβούνιο παραμένει ανησυχητική»

Η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο εξακολουθεί να είναι ανησυχητική και, εφόσον δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό αυτό, ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα είναι η διατήρηση αποστάσεων και η παραμονή στο σπίτι, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Boban Mugoša, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.

«Χθες είχαμε τρεις θετικές περιπτώσεις. Το ένα κρούσμα ήταν από το Tuzi και αυτό ήταν σημαντικό για εμάς», είπε ο Mugoša.

Στην περίπτωση του Tuzi, σχεδόν το 99,9% των κατοίκων τηρεί τα μέτρα και τις οδηγίες.

«Και το εκτιμώ πολύ αυτό. Ο Đeljošaj δήλωσε ότι όλοι όσοι δεν είχαν κήπους ή ζουν σε διαμερίσματα πρέπει να μείνουν μέσα. Όσοι ζουν σε σπίτια και έχουν κατοικίδια ζώα που χρειάζονται τάισμα, θα μπορούν να βγουν έξω, αλλά δεν πρέπει να απομακρύνονται από τους κήπους τους ή να έρχονται σε επαφή με κανέναν», εξήγησε ο Mugoša.

Μόλις επιβεβαιώθηκε κρούσμα στην Andrijevica και ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο στο Berane, άρχισαν οι έλεγχοι.

«Ανακαλύψαμε ότι αυτός ο άνθρωπος βρισκόταν στο Κέντρο Υγείας. Δεδομένου ότι το Κέντρο Υγείας, η Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης και τα γραφεία του Ταμείου για την Υγειονομική Περίθαλψη βρίσκονται όλα στο ίδιο μέρος, διατάξαμε όλους τους υπαλλήλους να παραμείνουν σε καραντίνα. Χθες πήραμε 30 δείγματα από τις κοντινότερες επαφές. Σήμερα, όταν ολοκληρωθεί η μικροβιολογική διάγνωση, θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όλοι πρέπει να παραμείνουν απομονωμένοι μέχρι νεοτέρας», συμπλήρωσε ο Mugoša.

Ερωτηθείς αν το γεγονός ότι υπήρξαν μόνο τρεις θετικές περιπτώσεις χθες είναι ενθαρρυντικό, ο Mugoša απάντησε πως φοβόταν ότι αυτό το νούμερο ήταν μια ψευδαίσθηση.

«Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται η επιδημία: από τον αριθμό των επαφών που είχαν οι μολυσμένοι άνθρωποι, πότε έλαβαν χώρα αυτές οι επαφές, πότε θα αλλάξει η κλινική εικόνα, πού θα διεξαχθούν οι αναλύσεις, πόσο θα ξεφύγουμε και ούτω καθ’ εξής», εξήγησε ο Mugoša.

Δεδομένου ότι ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα και εύκολα, τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση, διότι αυτό μας επιτρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα διάδοσης του ιού και να αποσυμφοριστεί το σύστημα υγείας μας. Αν μείνουμε πιστοί σε αυτό, εν ευθέτω χρόνο θα μπορέσουμε να σταματήσουμε εντελώς την επιδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», επεσήμανε ο Mugoša.

Όπως μεταδίδουν τα Μέσα Ενημέρωσης του Μαυροβουνίου, τόνισε ότι οι πολίτες πλέον ενεργούν πιο υπεύθυνα.

«Το σύστημα υγείας και η κοινωνία έκαναν ό, τι μπορούσαν. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ορισμένες παραδόσεις και συνήθειες στο Μαυροβούνιο. Αλλά σίγουρα είναι εφικτό, και το Tuzi είναι ένα καλό παράδειγμα», δήλωσε ο Mugoša.

Η αντίδραση του προέδρου Đeljošaj ήταν πολύ καλή και οι κάτοικοι έδειξαν περίσσια κατανόηση.

«Είπαμε από την αρχή ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις: γάμους, κηδείες, θρησκευτικές συνελεύσεις. Οι άνθρωποι δεν το σεβάστηκαν αυτό και τώρα αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε», είπε ο Mugoša.

Αν είχαν τηρηθεί οι συστάσεις και οι άνθρωποι είχαν σταματήσει να ταξιδεύον στο εξωτερικό όταν η επιδημία είχε αρχίσει να εξαπλώνεται, δεν θα ήμασταν αντιμέτωποι με τον σημερινό αριθμό περιπτώσεων.

«Αν ρίξετε μια ματιά στα στατιστικά, σε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα αντιστοιχούν 90 επαφές. Ευτυχώς, μόνο ορισμένα άτομα είχαν έναν τεράστιο αριθμό επαφών, άλλοι όχι. Ελπίζω ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να σέβονται τις συστάσεις και θα καταφέρουμε να περιορίσουμε αυτή την επιδημία και τελικά να την εξαλείψουμε», δήλωσε ο Mugoša. /ibna