Σλοβενία: Έκκληση στην Κυβέρνηση από μικροεπιχειρηματίες που κατέβασαν ρολά να συμπεριληφθούν στα μέτρα ελάφρυνσης

Σλοβενία: Έκκληση στην Κυβέρνηση από μικροεπιχειρηματίες που κατέβασαν ρολά να συμπεριληφθούν στα μέτρα ελάφρυνσης

Το Βιοτεχνικό και Μικρών Επιχειρήσεων Επιμελητήριο (OZS) προειδοποίησε ότι έως και 1.400 ιδιόκτητες επιχειρήσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους αυτό το μήνα, προτρέποντας αυτές να συμπεριληφθούν στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, αν επιλέξουν να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους.

Το OZS τονίζει ότι πολλές από τις ιδιόκτητες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των φόρων εν μέσω μειωμένης ζήτησης σε υπηρεσίες και προϊόντα.

«Πρέπει να επιδείξουμε κατανόηση στην αγωνία πολλών αυτόνομων επιχειρηματιών που έχασαν το εισόδημά τους εν μία νυκτί … και επειδή το μόνο που συζητήθηκε ήταν η αναβολή της καταβολής εισφορών και φόρων, πολλοί επέλεξαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε την Πέμπτη το Επιμελητήριο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε ένα πακέτο αλλαγών που επιτρέπουν στις ιδιόκτητες επιχειρήσεις να καθυστερήσουν την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των φόρων για τους μήνες του Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.

Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για τους αυτόνομους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης και φορολογικών απαλλαγών, καθώς και ένα μηνιαίο καθολικό εισόδημα 70% του κατώτατου μισθού.

Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης θα καθοριστούν από την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Το OZS προειδοποίησε σήμερα ότι αν δεν συμπεριληφθούν σε αυτά τα μέτρα οι αυτόνομοι επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, θα καταλήξουν στο Γραφείο Απασχόλησης αναζητώντας κρατική πρόνοια, προσθέτοντας έτσι επιπλέον βάρος στο κράτος.

Το OZS προτείνει επίσης τα προβλεπόμενα μέτρα να έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια πτώσης των παραγγελιών. /ibna