Βουλγαρία: Ενισχύεται ο έλεγχος στον πληθυσμό με αγορά 1 εκατ. διαγνωστικών τεστ

Βουλγαρία: Ενισχύεται ο έλεγχος στον πληθυσμό με αγορά 1 εκατ. διαγνωστικών τεστ

Η παραγγελία από την ΕΕ είναι για 600 χιλιάδες τεστ PCR και 400 χιλιάδες γρήγορα τεστ, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov.

«Θα μιλήσω ξανά σήμερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν είναι δυνατόν να προσθέσουμε άλλο μισό εκατομμύριο, σε αυτό το ένα εκατομμύριο», πρόσθεσε. Υπό το πρίσμα των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποφασίστηκε να αυξηθεί επειγόντως η δυνατότητα ελέγχων με τα κράτη μέλη να υποβάλουν τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την κατάσταση.

«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε την έρευνα, να συντονίσουμε τις προσπάθειες και να αναζητήσουμε συνέργειες στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της έρευνας σε επίπεδο ΕΕ με 140 εκατ. ευρώ για 17 σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων. Θα συνεργαστούμε με τους βασικούς εταίρους μας», πρόσθεσε ο Boyko Borissov.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σχολίασε επίσης τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Δήλωσε ότι το σημείο 13 των αποφάσεων ορίζει ότι «Στηρίζουμε την αποφασιστική δράση που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ», “το αφήνω στους σοφούς να το σχολιάσουν”, σημείωσε.

«Ζητήσαμε από τους ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εντείνουν τις δράσεις τους ώστε να υποστηριχτεί επειγόντως η επαρκής παροχή ιατρικού εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, κάτι το οποίο αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Σε συνεργασία με τον βιομηχανικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει τα αποθέματα, την παραγωγή και τις εισαγωγές και θα αναλάβει δράση για τη βελτίωση της κατάστασης. Θα εργαστεί ενεργά σε κοινές πρωτοβουλίες για τις δημόσιες συμβάσεις που καθυστερούν τις προμήθειες σε εξοπλισμούς ατομικής προστασίας και διαγνωστικά τεστ. Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τρόπους για την επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα αυτό», πρόσθεσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Ο Boyko Borissov πρόσθεσε ότι το κράτος θα αγοράσει απευθείας από κατασκευαστές 1,17 εκατομμύρια μάσκες για 1,41 εκατομμύρια ευρώ και 50 αναπνευστήρες για 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σύμβαση που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση είναι με την Εθνική Εταιρεία Εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας. Επιπλέον στην τελική της ευθείας μπήκε η υλοποίηση της σύμβασης για 600 χιλιάδες τεστ PCR και 400 χιλιάδες γρήγορα τεστ, με ένα αεροσκάφος να αποστέλλεται για τη μεταφορά. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι μετά από 4 έως 8 εβδομάδες απαιτούνται 10-20 χιλιάδες τεστ ημερησίως και επομένως διαπραγματεύεται άμεσα με τους κατασκευαστές από Κορέα, Κίνα, Βέλγιο και Ισπανία./ibna