Στην Κροατία τα σκληρότερα μέτρα παγκοσμίως κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με την Οξφόρδη

Στην Κροατία τα σκληρότερα μέτρα παγκοσμίως κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με την Οξφόρδη

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Κροατία έχει υιοθετήσει τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το TCN.

Παρόλο που ορισμένα μέλη της Πολιτικής Προστασίας της Κροατίας είναι δυσαρεστημένα από τη συμπεριφορά των πολιτών και απειλούν με ακόμη σκληρότερα μέτρα, κρίνοντας από τα κρατικά μέσα παρακολούθησης της πορείας του κορωνοϊού η Κροατία εφαρμόζει σήμερα τα πιο αυστηρά μέτρα στον κόσμο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης .

Συγκεκριμένα, Βρετανοί ερευνητές συνυπολογίζουν βασικά κριτήρια όπως το κλείσιμο σχολείων, απαγορεύσεις ταξιδιών και απαγορεύσεις δημόσιων συγκεντρώσεων, και στη συνέχεια συγκρίνουν τα μέτρα αυτά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί έως τώρα, παράγοντας έτσι το δείκτη της αυστηρότητας των εφαρμοζόμενων μέτρων.

Ο σκοπός της μέτρησης είναι να προσφέρει μια διαφανή εικόνα των μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις των χωρών παγκοσμίως για την καταπολέμηση της πανδημίας των κορωνοϊού, με τα δημοσιευμένα δεδομένα να ενημερώνονται συχνά.

Κρίνοντας από τα μέσα μέτρησης του κορωνοϊού, η Κροατία εφαρμόζει επί του παρόντος τα πιο αυστηρά μέτρα στον κόσμο, με τη Σερβία και τη Συρία να ακολουθούν κατά πόδας. Έτσι, αξίζει να σημειωθεί ότι έμφαση δόθηκε στις χώρες με μικρό αριθμό κρουσμάτων, οι οποίες ανταποκρίθηκαν γρήγορα.

Η Κροατία έβαλε λουκέτο σε σχολεία και παιδικές χαρές, απαγόρευσε δημόσιες συγκεντρώσεις, έκλεισε καφετέριες, εστιατόρια και όλα τα καταστήματα που δεν ήταν απαραίτητα από πολύ νωρίς, ενώ η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών ανεστάλη. Η Κροατία προτρέπει τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Murter, βρίσκονται σε καραντίνα.

Ενώ η Κροατία βρίσκεται στην κορυφή, ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα νούμερα των κρουσμάτων αναμένεται να εκτιναχθούν, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο των προληπτικών μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας Vili Beros σχολίασε την ανάλυση σε συνέντευξή του στη RTL Danas, λέγοντας ότι η Κροατία βρίσκεται στην ευρωπαϊκή κορυφή λόγω αυτών ακριβώς των μέτρων.

«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι είμαστε μεταξύ των χωρών που επιβραδύνουν την αύξηση του αριθμού των ασθενών. Νομίζω ότι τα μέτρα εισήχθησαν εγκαίρως και με καθ’ όλα ισορροπημένο τρόπο. Έχουμε ανακοινώσει την αναστολή κάποιων μέτρων σχετικά με τα καταστήματα γύρω από τις αγορές που παρέχουν προμήθειες, επειδή η ζωή δεν πρέπει και δε θα σταματήσει. Πρέπει να σταθμίσουμε προσεκτικά τη διατήρηση του φυσιολογικού ρού της καθημερινότητας και την πιθανότητα η ο ιός να συνεχίσει να εξαπλώνεται» τόνισε.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο ιχνηλάτης της Οξφόρδης δεν διαθέτει δεδομένα με ανά χώρα όπως η Ινδία, όπου έχει επιβληθει η μεγαλύτερη καραντίνα στον κόσμο. Συγκεκριμένα, 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, με τα μέσα ενημέρωσης να πλημμυρίζουν με βίντεο αστυνομικών να επιτίθενται σε όσους συναντούν στους δρόμους. /ibna