Ρουμανία: Ο στρατός θα συμπληρώσει τις προσπάθειες των άλλων θεσμών, σύμφωνα με τον ΥΠ.ΑΜ

Ρουμανία: Ο στρατός θα συμπληρώσει τις προσπάθειες των άλλων θεσμών, σύμφωνα με τον ΥΠ.ΑΜ

Διευκρινήσεις για το ρόλο του στρατού στον αγώνα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την αντιμετώπιση των συνεπειών έδωσε με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας Nikolae Ciuca.

«Ο ρόλος του ρουμανικού στρατού θα είναι να συμπληρώσει τις προσπάθειες που καταβάλουν και οι άλλοι θεσμοί και να λάβουμε μέρος στο σύστημα της εθνικής άμυνας, της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας», έγραψε Nicolae Ciuca. «Υποστηρίζουμε τον πληθυσμό, όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσει ευκολότερα να ξεπεράσει αυτή την περίοδο [ επιβολής ] ορίων και περιορισμών πέρα από το πλαίσιο διαβίωσης που έχουμε συνηθίσει έως τώρα» συνέχισε ο Nicolae Ciucă προσθέτοντας, ότι «ο ρόλος του στρατού είναι να αναλάβει ορισμένους από τους στόχους που τηρούν οι δομές του Υπουργείου Εξωτερικών – η δραστηριότητα της συνοριακής αστυνομίας για να διασφαλίσει τα μέτρα ροής και ασφάλειας στις κύριες εισόδους στη χώρα και να παράσχει επίσης, με την αστυνομία τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα».

Σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban, για την συμπλήρωση κενών θέσεων και ενίσχυση συγκεκριμένων Υπουργείων.

Έτσι ο Nicolae Dragoş Garofil, ο οποίος ήταν Σύμβουλος του Πρωθυπουργού τοποθετήθηκε στη θέση του Υφυπουργού στο Υπουργείο Υγείας. Επίσης, ο Dan Dragoş Drăgan διορίστηκε Υφυπουργός Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Με άλλη απόφαση, ο Πρωθυπουργός διόρισε την Andra-Mihaela Costache στη θέση της Υφυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού. Προηγουμένως, η Costache κατείχε τη θέση της Υφυπουργού στο ίδιο Υπουργείο. Ο Πρωθυπουργός διόρισε τον Silviu Năstase στη θέση του Αντιπροέδρου της Εθνικής Αρχής Κτηνιατρικής Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων στην θέση του Filaret Brădăţan, που απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά του. Επίσης, ο Πρωθυπουργός απάλλαξε από τα καθήκοντά της, κατόπιν αιτήματός της, την Mihaela Andreianu από το αξίωμα της Υφυπουργού στην Εθνική Υπηρεσία για την ισότητα των ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η Mădălina Carmen Hristu τοποθετήθηκε στην θέση της άμισθης Επίτιμου Συμβούλου του Πρωθυπουργού./ibna