Ρουμανία: Διευκολύνσεις σε οφειλέτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Ρουμανία: Διευκολύνσεις σε οφειλέτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Florin Cîțu ανακοίνωσε ότι το έκτακτο διάταγμα που προβλέπει την αναβολή της καταβολής των τόκων στις τράπεζες ορίζει ότι οι αιτήσεις για αναστολή πρέπει να υποβληθούν πριν από το τέλος της περιόδου κατά την οποία η Ρουμανία θα βρίσκεται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα, ο Cîţu δήλωσε ότι οι δικαιούχοι αυτού του μέτρου είναι εκείνοι που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την επιδημία του κορωνοϊού.

«Η αναστολή πληρωμής γίνεται μόνο σε οφειλέτες που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την επιδημία (…) Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα φυσικών προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτή την ρύθμιση», ανέφερε ο Florin Cîţu.

Οι αιτήσεις αναστολής μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά, χωρίς να απαιτείται υπογραφή πρόσθετου εγγράφου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μια άλλη απαίτηση είναι ότι όσοι ζητούν αναβολή δεν έχουν συσσωρευμένες καθυστερήσεις τόκων. «Οι τόκοι του οφειλέτη αναστέλλονται, κεφαλαιοποιούνται με βάση την υπάρχουσα πίστωση, με άλλα λόγια, κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια της πίστωσης», δήλωσε ο Florin Cîţu.

Αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τους κανόνες επιβολής του νόμου, τους κανόνες που θα διευκρινιστούν και τις κατηγορίες οφειλετών που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη διευκόλυνση.

Ο Florin Cîţu ανακοίνωσε επίσης, την έκδοση διατάγματος σχετικά με ορισμένα φορολογικά μέτρα, μια κανονιστική πράξη με την οποία οι φορολογούμενοι θα λάβουν ένα bonus εάν πληρώσουν αυτόν τον τύπο φόρου μέχρι τις 25 Απριλίου. Έτσι, το bonus θα είναι 5% για τους μεγάλους φορολογούμενους και 10% για τους μεσαίους και μικρούς φορολογούμενους. Ένα άλλο μέτρο προβλέπει ότι, κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης και 30 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή της, για τις εισαγωγές φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της επιδημίας, δεν θα απαιτείται πλέον ΦΠΑ. «Προσπαθούμε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εισαγωγές χωρίς να πληρώνουμε ΦΠΑ στα τελωνεία», εξηγεί ο Florin Cîţu./ibna