Η Ελλάδα εισέρχεται στις 2 κρίσιμες εβδομάδες στην πάλη με τον COVID-19, καθώς η οικονομία υποχωρεί

Η Ελλάδα εισέρχεται στις 2 κρίσιμες εβδομάδες στην πάλη με τον COVID-19, καθώς η οικονομία υποχωρεί

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης την Πέμπτη, ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση τον Απρίλιο για να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Σταϊκούρας πρόβλεψε ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1% έως 3% φέτος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Θα εγκριθούν περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, περισσότερες επιχειρήσεις θα καταστούν επιλέξιμες για στήριξη την επόμενη εβδομάδα, ενώ όλα τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι οι προτάσεις της Αθήνας έχουν ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι στιγμής, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα έκτακτης ανάγκης ύψους 2,5% του ΑΕΠ – 0,5% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ – ενώ ένα αρχικό ποσό 200 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Τον Απρίλιο, θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό τους», δήλωσε ο Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις και κοινωνικής ασφάλισης θα ανασταλούν, μεταξύ άλλων, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση του COVID-19 θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία, αλλά πιστεύεται ότι μια δυνατή ανάκαμψη είναι εφικτή το 2021. Ερωτηθείς εάν οι εθνικοποιήσεις και οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται στα χαρτιά για τη μετά-κρίσης εποχή- ο  Σταϊκούρας είπε ότι “αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι”.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει τις επόμενες 2 εβδομάδες να είναι οι πιο κρίσιμες για την καταπολέμηση του κορωναϊού. Είπε ότι οι κυβερνητικές ενέργειες είναι τριπλές: εξάληψη της εξάπλωση του κορωνοϊού. υποστήριξη του συστήματος υγείας · και διασφάλιση της οικονομίας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τόνισε ότι, αν είναι απαραίτητο, μπορεί να παραταθεί περαιτέρω η απαγόρευση στις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζόμενους. Από ιατρικής πλευράς, ρωτήθηκε για τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, είπε ότι αυτές έχουν αυξηθεί σε 813 από 565 που ήταν πριν από δύο μήνες.

Ο Πέτσας κάλεσε επίσης τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να καταγγείλει τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι επικρίνουν τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και των οικονομικών της συνεπειών.

Τέλος, την Πέμπτη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό σε 892. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν από τον κορωνοϊό έχει φτάσει στους 26./ibna