Κοσσυφοπέδιο: Αρνητικές αντιδράσεις από την ΕΕ για την πτώση της κυβέρνησης Kurti

Κοσσυφοπέδιο: Αρνητικές αντιδράσεις από την ΕΕ για την πτώση της κυβέρνησης Kurti

Αντιδράσεις προκάλεσε ιδιαίτερα στην ΕΕ η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου να άρει την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση του Albin Kurti και να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Ana Pisonero, δήλωσε ότι η άρση της εμπιστοσύνης στον Kurti θέτει το Κοσσυφοπέδιο σε μια δύσκολη πολιτική κατάσταση σε μια δύσκολη εποχή, με μια άνευ προηγουμένου κρίση που προκαλείται από τον COVID-19.

Η Pisonero πρόσθεσε ότι το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού. «Αυτό που χρειάζεται το Κοσσυφοπέδιο είναι η σταθερότητα και να κατευθύνει όλες τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και την προστασία της υγείας των ανθρώπων», έγραψε στο Twitter.

Περαιτέρω, η Pisonero κάλεσε όλους τους πολιτικούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου να ενεργήσουν υπεύθυνα και προς το συμφέρον του λαού του Κοσσυφοπεδίου. «Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει τώρα να ενεργήσουν υπεύθυνα και προς το συμφέρον του λαού του Κοσσυφοπεδίου. Τα επόμενα βήματα μετά τη χθεσινή ψηφοφορία πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Pisοnero.

Από την άλλη πλευρά η εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο Viola von Cramon χαρακτήρισε ως δραματική την ανατροπή της Κυβέρνησης της Πρίστινα κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «εφαρμόζουν ένα επικίνδυνο σχέδιο» στο Κοσσυφοπέδιο.

«Δεν ξέρω τι να πω. Μια εντελώς ανεύθυνη πολιτική ελίτ που έβαλε τα κόμματα και τις σταδιοδρομίες τους μπροστά από τα συμφέροντα των φτωχών πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, που ελπίζουν σε μεταρρύθμιση, κράτος δικαίου, δικαιοσύνη και καλύτερο μέλλον», δήλωσε η Von Cramon προσθέτοντας ότι αυτό ήταν «τραγικό»./ibna