Η Δημοκρατία Σρπσκα κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Δημοκρατία Σρπσκα κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας Σρπσκα (RS) θα αποστείλει αίτημα στην Εθνοσυνέλευση της RS για τη διεξαγωγή ειδικής συνόδου, κατά την οποία θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επικράτεια της Δημοκρατίας Σρπσκα, όπως αναφέρει η δήλωση του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Σρπσκα.

Το αίτημα βασίζεται στο άρθρο 70 του Συντάγματος της Δημοκρατίας Σρπσκα και στο άρθρο 38 του νόμου για την κυβέρνηση της Δημοκρατίας Σρπσκα. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που συγκλίθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σρπσκα Željka Cvijanović. Κατά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση αιτούται επισήμως της Εθνοσυνέλευσης της RS να συγκαλέσει ειδική σύνοδο.

Ο ηγέτης της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στη Δημοκρατία Σρπσκα, και μέλος της Σερβικής Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι υπάρχουν μερικοί που δεν κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην RS. Πριν από λίγες ημέρες, η συγκεκριμένη οντότητα της Β-Ε ανακοίνωσε μια «επείγουσα κατάσταση», η οποία αποτελεί άγνωστη κατηγορία για τους πολίτες.

Η Β-Ε πρόσφατα κήρυξε «κατάσταση φυσικών ή άλλων καταστροφών» η οποία, μαζί με την «κατάσταση φυσικής καταστροφής» στην Ομοσπονδία της Β-Ε, τώρα εντείνει την σύγχυση των πολιτών. Στην πραγματικότητα, σχεδόν τα μισά από τα δέκα καντόνια της Ομοσπονδίας της Β-Ε δεν έχουν εφαρμόσει κανένα είδος έκτακτης ανάγκης.

Αυτό σημαίνει ότι, από το Σάββατο, η Β-Ε σε κρατικό επίπεδο θα λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι οντότητες θα βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και τα καντόνια θα λειτουργούν σε κάποιο τρίτο ή τέταρτο κατώτερο επίπεδο.

Το θαύμα που ονομάζεται Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα συνεχίσει, ξανά και ξανά, να εκπλήσσει τους πολίτες του. /ibna