Το Μαυροβούνιο καταγγέλλει τη Σερβία για κατάσχεση αναπνευστήρων

Το Μαυροβούνιο καταγγέλλει τη Σερβία για κατάσχεση αναπνευστήρων

Η Σερβία έχει παρακρατήσει τρεις αναπνευστήρες που παρήγγειλε το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας του Μαυροβουνίου από σουηδικό κατασκευαστή με έδρα τη Σερβία, όπως ισχυρίζεται ο Sead Čirgić, διευθυντής του Ταμείου.

Ο Čirgić επισημαίνει ότι το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας έχει εκκινήσει τη διαδικασία παροχής αναπνευστήρων για τις ανάγκες των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης στο Μαυροβούνιο.

«Ο προαναφερθείς προμηθευτής πραγματοποίησε την παράδοση δύο (εκ των πέντε) αναπνευστήρων που έχουν εγκατασταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο του Bar και στο Γενικό Νοσοκομείο Berane. Ο προμηθευτής μας ενημέρωσε ότι δεν θα ήταν εφικτό να παραδοθούν οι υπόλοιποι τρεις αναπνευστήρες, καθώς η σερβική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού και συσκευών. Για το λόγο αυτό, οι αναπνευστήρες κατασχέθηκαν από τη Σερβία», εξήγησε ο Čirgić.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε το Ταμείο από τον προμηθευτή, οι δύο αναπνευστήρες που παραδόθηκαν βρίσκονταν στην Κροατία.

Το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας έλαβε σήμερα ειδοποίηση από την Farmont LLC Danilovgrad, στην οποία περιγράφεται τι συνέβη κατά την παράδοση.

«Τα προϊόντα δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα της Σερβίας. Τοποθετήθηκαν σε τελωνειακό απόθεμα στο Βελιγράδι. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το Ταμείο, η Farmont εκκίνησε τη διαδικασία. Τρεις αναπνευστήρες βρίσκονταν στο Βελιγράδι και δύο στο Ζάγκρεμπ», δήλωσε εκπρόσωπος της Farmont.

«Μετά την επιβεβαίωση της παραγγελίας, οι μεταφορείς κατέφθασαν για να παραλάβουν τα εμπορεύματα, τόσο από το Βελιγράδι όσο και από το Ζάγκρεμπ. Στο Ζάγκρεμπ, οι αναπνευστήρες συλλέχθηκαν και παραδόθηκαν σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης στο Μαυροβούνιο. Στο Βελιγράδι, ωστόσο, το τελωνειακό έντυπο εισαγωγής δεν κατάφερε να εγκριθεί, καθώς δεν επιτρέπονταν εξαγωγή για τη δασμολογική κλάση υπό από την οποία είχαν καταχωρηθεί τα εμπορεύματα. Εν τω μεταξύ, τα εμπορεύματα πωλήθηκαν σε άλλη εταιρεία στη Σερβία», λέει ο čirgić.

Ο Čirgić ενημέρωσε πως το Ταμείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Συντονιστικό Σώμα σχετικά με την παροχή ιατρικού εξοπλισμού και συσκευών.

«Μια συγκεκριμένη ποσότητα αναπνευστικών υποστηριγμάτων παραδόθηκε χάρη στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και το Κλινικό Κέντρο του Μαυροβουνίου”, δήλωσε ο Čirgić.

Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπέγραψαν χθες επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απόφασή της για την απαγόρευση εξαγωγής ιατρικού εξοπλισμού εκτός της ΕΕ. /ibna