Ελλάδα: Τις συνέπειες του κορωνοϊού στην υγεία, την εργασία και την οικονομία συζήτησε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα: Τις συνέπειες του κορωνοϊού στην υγεία, την εργασία και την οικονομία συζήτησε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Τις δυνάμεις του κόμματος, τα μέλη και τις οργανώσεις, διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η πολιτική γραμματεία εκτίμησε την τρέχουσα κατάσταση που αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως και την κατάσταση της οικονομίας. Επίσης, συζήτησε και εκτίμησε την κατάσταση στην Ευρώπη υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.

Όσον αφορά την υγεία, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την χρησιμοποίηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Σημειώνεται ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση προχώρησε στον διπλασιασμού της ημερήσιας αποζημίωσης για την παραχώρηση των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ από τα 800 στα 1600 ευρώ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν τα διαγνωστικά τεστ, μέσω της αξιοποίησης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που έχει τη δυνατότητα για έως και 1000 τεστ την ημέρα. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση πως αντί για αυτό, ενισχύει με 30 εκ. ευρώ τα ιδιωτικά εργαστήρια για την διεξαγωγή των τεστ.

Στην οικονομία, το κόμμα της αριστεράς ζητά μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση. “Δεν αρκούν μόνο τα εγγυοδοτικά εργαλεία ή η αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται απευθείας ενισχύσεις σε χρήμα τώρα και όχι εκ των υστερών, γιατί τότε θα είναι πλέον πολύ αργά”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, υπάρχει και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον χρειαστεί. “Αν δεν προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες”, προειδοποιεί η αντιπολίτευση.

Σκληρή κριτική ασκείται στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για τις παρεμβάσεις στην εργασία, καταγγέλλοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. «Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πολιτική Γραμματεία.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Ηγεσία να λάβει δέσμη μέτρων επεκτατικής πολιτικής, ώστε “να μην οδηγηθεί ξανά σε κρίση, η οποία, εκτός των άλλων, θα δοκιμάσει ακόμα και τη συνοχή της”. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει την πάγια θέση του κόμματος για έκδοση ευρωομολόγου τονίζοντας πως σε αυτές τις συνθήκες είναι επιτακτική./ibna