Σλοβενία: Τα μέτρα που πάρθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρουσμάτων σε διαχειρίσιμο βαθμό, λέει ο Pahor

Σλοβενία: Τα μέτρα που πάρθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρουσμάτων σε διαχειρίσιμο βαθμό, λέει ο Pahor

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Borut Pahor, καλωσόρισε τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας κορωνοϊού στη Σλοβενία, καθώς και το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε την Τρίτη. Σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες το βράδυ, επαίνεσε τους πολίτες και την αντιπολίτευση για την υπεύθυνη συμπεριφορά τους.

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σόου Odmevi αργά το βράδυ, ο Pahor ανέφερε ότι η σύνθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης ενέπνευσε μεγάλη εμπιστοσύνη και τα ίδια τα μέτρα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Δεν λέω ότι τα μέτρα είναι ιδανικά ή ότι δεν θα χρειαστούν τροποποιήσεις και προσαρμογές στην πορεία, αλλά πιστεύω ότι έχουν ληφθεί εγκαίρως και είναι τέτοια που κανείς δεν αφήνουν κανένα απ’ έξω”, είπε σχετικά με το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων και ανθρώπων που θα εγκριθούν από την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για την καταστολή της επιδημίας ήταν τα κατάλληλα. Εξαίρεσε ειδικότερα το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο σύνολό του. «Έχουν καταφέρει να πλατύνουν την καμπύλη των κρουσμάτων σε βαθμό που το σύστημα μπορεί να διαχειριστεί».

Έκανε επίσης αναφορά στην «υπεύθυνη στάση» της αντιπολίτευσης: «Έχουν τη γνώμη, την κριτική τους, αλλά το κάνουν με υπεύθυνο τρόπο».

Επαίνεσε επίσης και τους πολίτες για μια «υποδειγματική» προσήλωση στα επιβαλλόμενα μέτρα. «Είμαι περήφανος για την πατρίδα μας και για τον λαό μας για τον τρόπο που ανταποκριθήκαμε σε αυτή τη σοβαρή κατάσταση, στις συστάσεις και τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού λήφθηκαν εγκαίρως, είπε ότι ούτε η Νότια Κορέα ούτε η Σιγκαπούρη ισχυρίστηκαν ότι είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έγκαιρα.

«Καμία χώρα στον κόσμο, ούτε καν η Κίνα, αντέδρασε αμέσως, δεν υπάρχει κανένας κανόνας για μια τέτοια κατάσταση. Είναι μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Ίσως η Σλοβενία ​​να έπρεπε να έχει πάρει κάποια μέτρα νωρίτερα ή διαφορετικά, αλλά θα είμαστε όλοι πιο σοφοί μετά το συμβάν».

«Το γεγονός είναι ότι προλάβαμε το τελευταίο τρένο για αυτά τα ριζοσπαστικά, εν μέρει υπερβολικά μέτρα που επικρότησα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πλατύνουμε την καμπύλη. Ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποκορύφωμα, ίσως είμαστε αισιόδοξοι ότι λόγω των σωστών χειρισμών η Σλοβενία ​​ελέγχει την κατάσταση».

Ο Pahor αναμένει ότι μετά την κρίση από τον κορωνοϊό θα ακολουθήσει ύφεση όπου θα ήταν σημαντικό να ληφθούν μέτρα που δεν θα δημιουργήσουν ανισότητες./ibna