Ρουμανία: Σε δημοσιονομική προσαρμογή ο προϋπολογισμός

Ρουμανία: Σε δημοσιονομική προσαρμογή ο προϋπολογισμός

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis διενήργησε χθες, συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ανακοίνωσε περαιτέρω βοήθεια στους Ρουμάνους στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι, ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ludovic Orban αποφάσισαν να προβούν σε δημοσιονομική προσαρμογή την Πέμπτη, προκειμένου να διαθέσουν περισσότερα χρήματα στον τομέα της υγείας. Η κυβέρνηση θα εκδώσει επίσης, ένα διάταγμα έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέπει στα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ζητούν από τις τράπεζες να αναβάλλουν τις πληρωμές τους για διάστημα έως και 9 μηνών για τα δάνεια και τις πιστώσεις που έχουν συνάψει.

«Σήμερα, με τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban και αρκετούς υπουργούς της ρουμανικής κυβέρνησης, είχαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση. Συζήτησα την κατάσταση της ρουμανικής οικονομίας, την κοινωνική προστασία των Ρουμάνων και τα δημόσια οικονομικά σε αυτή την περίοδο κρίσης. Απαιτούνται ειδικά μέτρα σε αυτές τις ειδικές στιγμές. Έχουμε καταλάβει ότι οι Ρουμάνοι έχουν τεράστια προβλήματα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, έχουμε καταλάβει ότι οι επιχειρήσεις έχουν επίσης, πολύ μεγάλα προβλήματα. Σχεδιάζουμε μια εξαιρετική προσαρμογή του προϋπολογισμού, η οποία πραγματοποιείται σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο επίπεδα. Απαιτείται δημοσιονομική προσαρμογή για την κατανομή περισσότερων χρημάτων στην υγεία. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τους ανθρώπους, τους Ρουμάνους, οι οποίοι, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν πλέον να πάνε στη δουλειά, κλείνει η επιχείρησή τους ή είναι άνεργοι. Κατόπιν αιτήματος όσων χρωστούν στις τράπεζες, οι πληρωμές δανείων μπορούν να καθυστερήσουν μέχρι και εννέα μήνες, δηλαδή πρακτικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Είμαστε σίγουροι ότι μέχρι τότε η οικονομία θα ανακάμψει», δήλωσε ο Klaus Iohannis.

Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας θα συμμετάσχει σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19. Αυτή είναι η τρίτη τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν και συζητήθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις: περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, παροχή ιατρικού εξοπλισμού με έμφαση στις μάσκες και συσκευές υποστήριξης της αναπνοής, προώθηση της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19 και για την καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών. Επίσης, στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται η δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους πολίτες σε τρίτες χώρες./ibna