Αλβανία: Διαχειρίσιμη η κατάσταση αν κάνει ο καθένας το καθήκον του, δήλωσε ο Meta

Αλβανία: Διαχειρίσιμη η κατάσταση αν κάνει ο καθένας το καθήκον του, δήλωσε ο Meta

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta επαίνεσε χτες τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ως κατάλληλα, δηλώνοντας ότι «η απόφαση κήρυξης της κατάστασης  έκτακτης ανάγκης είναι κάτι περισσότερο από δίκαιη, όχι μόνο για να προστατεύσουμε την υγεία όλων των Αλβανών, αλλά και το συμφέρον του κράτους μακροπρόθεσμα».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Meta ανέφερε ότι «η οικονομική δέσμη μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση είναι απολύτως θετική, καθώς προσφέρει ευκαιρίες για γρήγορη δράση στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κατάστασης αυτής».

Ο Meta μίλησε επίσης για τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σχετικά με την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα από το COVID-19.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση είναι εξ ολοκλήρου διαχειρίσιμη, αν ο καθένας κάνει το καθήκον του για να διατηρήσει την υγεία της οικογένειας και των γειτόνων του.

«Η συνάντηση αυτή αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της κατάστασης και στη βελτίωση του μηχανισμού αντιμετώπισης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες για τους πολίτες και οι συνέπειες για την εθνική οικονομία, την οικογένεια και τα δικαιώματα του πολίτη», δήλωσε ο Meta.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η πολιτική ενότητα αυτή τη στιγμή θα ήταν η καλύτερη ασυλία για να ξεφύγουμε από αυτό τον ιό και τους κινδύνους που ενέχουν για κάθε πολίτη».

«Από αυτή την άποψη, η ενότητα που υπάρχει για μένα απλά πρέπει να ενισχυθεί.  Όλοι κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν, όπως η κυβέρνηση που έχει τις περισσότερες ευθύνες, συμπεριλαμβανομένου της Τράπεζας της Αλβανίας και προφανώς της αντιπολίτευσης, μέσα από ιδέες αλλά και κριτική. Στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η θετική ενέργεια και να δοθούν μηνύματα συνεργασίας και αισιοδοξίας στους πολίτες. Κάνοντας έτσι όλους τους Αλβανούς να συνειδητοποιήσουν, ότι κάθε ένας από αυτούς έχει καθήκον να συνεισφέρει σε αυτήν τη μάχη, να ακούσει και να εφαρμόσει τα μηνύματα και τις συμβουλές των αρχών. Όχι μόνο με το να μην βγαίνουν στους δρόμους αλλά και μέσα στην οικογένεια, καθώς πρόκειται για την προστασία της υγείας του και της οικογένειάς του αλλά και της εθνικής και οικογενειακής οικονομίας», τόνισε ο Αλβανός Πρόεδρος.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις για την οικονομία

Οι κυβερνητικές αποφάσεις στο πλαίσιο των μέτρων κατά του COVID-19 δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως/

Οι τρεις αποφάσεις που απευθύνονται στον τραπεζικό τομέα είναι συγκεκριμένα,  «σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού για τη διαχείριση του κινδύνου στη δραστηριότητα των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», την αλλαγή του κανονισμού «για τη διαχείριση των κινδύνων στη δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» και τέλος σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού «για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου από τις τράπεζες και τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών». Στόχος είναι η παράταση της διάρκειας για την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων από επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λόγω του COVID -19./ibna