Σερβία: Η Κίνα στο μέλλον θα είναι ο πιο δημοφιλής εταίρος- Βοήθεια 93,4 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Σερβία: Η Κίνα στο μέλλον θα είναι ο πιο δημοφιλής εταίρος- Βοήθεια 93,4 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ivica Dacic δήλωσε ότι είναι αναμφισβήτητο πλέον ότι η Κίνα θα είναι στο μέλλον ένας από τους πιο δημοφιλείς εταίρους της Σερβίας, ως χώρα που σε περίοδο κρίσης, στην εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού προσπαθεί να καταπολεμήσει την επιδημία, ενήργησε με την Σερβία πολύ φιλικά.

«Δεν πρόκειται μόνο για το αν κάποιος θα βοηθήσει οικονομικά. Η ΕΕ διέθεσε επίσης 7,5 εκατομμύρια ευρώ, η Νορβηγία διέθεσε 5 εκατομμύρια ευρώ, και είμαστε ευγνώμονες γι ‘αυτό. Πρόκειται για την αλληλεγγύη. Σε αυτές τις συνθήκες σήμερα, τα χρήματα δεν σημαίνουν πολλά. Φυσικά, πρέπει να έχεις τα χρήματα για να αγοράσεις κάτι. Αλλά εδώ είναι ένα άλλο πρόβλημα, πού να βρεις αυτό που πρέπει να αγοράσεις. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ δεν έχει δείξει αλληλεγγύη, αλλά έχει απαγορεύσει την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού. Η μόνη χώρα από την οποία μπορούμε να αγοράσουμε κάτι είναι η Κίνα» δήλωσε ο Dacic από τη Voivodina.

Πρόσθεσε επίσης ότι είχε συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov κι ότι η Ρωσία θα στείλει βοήθεια καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Και οι Ρώσοι αγοράζουν το ίδιο, τον εξοπλισμό. Το θέμα εδώ είναι να πάρεις αυτό που χρειάζεσαι το οποίο είναι μάσκες, προστατευτικός εξοπλισμός, τεστ, αναπνευστήρες…» τόνισε ο Dacic.

93,4 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε

Προς στήριξη της αντιμετώπισης της κρίσης που προκλήθηκε από τον COVID-19 στη Σερβία η ΕΕ θα διαθέσει 93,4 εκατ. ευρώ.

Από τη συνολική ενίσχυση, 15 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις τρέχουσες ανάγκες για την καταστολή της επιδημίας του COVID19 και τα υπόλοιπα 78,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας./ibna