Ρουμανία: Εκδόθηκε και 3ο στρατιωτικό διάταγμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19

Ρουμανία: Εκδόθηκε και 3ο στρατιωτικό διάταγμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι Ρουμανικές αρχές προχώρησαν χθες το βράδυ, στην έκδοση του τρίτου στρατιωτικού διατάγματος για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Marcel Vela, ανακοίνωσε χθες, ότι “η πιο σοβαρή κρίση που έζησε η Ρουμανία τα τελευταία χρόνια” απαιτεί οι ρουμανικές αρχές να “ενεργήσουν άμεσα “και να” λάβουν σκληρότερα μέτρα “.

«Αγαπητοί Ρουμάνοι, η χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών επηρέασε και τη Ρουμανία, μιλάμε για αυτόν τον τρομερό ιό που έπληξε εμάς και ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα σε μία ημέρα μολύνθηκαν στη χώρα μας 186 άνθρωποι. Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα» δήλωσε ο Vela.

Ο Υπουργός δημοσιοποίησε τις διατάξεις του στρατιωτικού διατάγματος αριθ. 3, το οποίο τέθηκε σε ισχύ, σήμερα Τετάρτη, 25 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, και περιλαμβάνει υποχρεωτικά μέτρα σχετικά με τους περιορισμούς των ημερήσιων μετακινήσεων για τον πληθυσμό, τους περιορισμούς στις θαλάσσιες και ποτάμιες μεταφορές και συμμόρφωση με μέτρα απομόνωσης.

Το στρατιωτικό διάταγμα αριθ. 3 προβλέπει την απαγόρευση εξόδου από την κατοικία, εκτός αν συντρέχουν ορισμένοι λόγοι, οι οποίοι θα πρέπει να αιτιολογούνται με την προσκόμιση πιστοποιητικού από τον εργοδότη ή με υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον ενδιαφερόμενο και διευκρινίζοντας τον λόγο και την ημερομηνία της μετακίνησης.

Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο μεταξύ 11:00 και 13:00 για βασικές ανάγκες, ιατρική περίθαλψη, βοήθεια σε παιδιά ή ευάλωτα άτομα, σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων. Εντούτοις, τα πρόσωπα αυτά εξουσιοδοτούνται να βγουν από την κατοικία τους, εκτός του προαναφερθέντος διαστήματος, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για να ασκήσουν γεωργικές δραστηριότητες.

Για την καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι στρατιώτες του Ρουμανικού Στρατού θα ενισχύσουν τις δυνάμεις διατήρησης της δημόσιας τάξης, της χωροφυλακής και της αστυνομίας.

Επιπλέον, από τις 11 μ.μ. στις 25 Μαρτίου, οι εμπορικές αεροπορικές συνδέσεις με τη Γερμανία και τη Γαλλία αναστέλλονται για 14 ημέρες. Το μέτρο αυτό δεν αφορά πτήσεις που εκτελούνται από κρατικά αεροσκάφη, πτήσεις για τη μεταφορά αγαθών ή ταχυδρομείου, πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας ή πτήσεις που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Τα νέα μέτρα έφεραν αντιδράσεις

Ο προσωρινός Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Marcel Ciolacu, επικρίνει σε ανάρτησή του στο Facebook, την απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Klaus Iohannis, με την οποία δεν επιτρέπεται στους ανθρώπους άνω των 65 ετών να βγουν από τα σπίτια τους. Είπε ότι πριν εκδοθεί στρατιωτικό διάταγμα που υποχρεώνει τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στο σπίτι, πρέπει να προετοιμαστούν λύσεις για την καθημερινότητά τους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βοηθήσουν αυτούς που θα μείνουν στα σπίτια τους.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας των Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων (ALDE), Călin Popescu-Tăriceanu, από την πλευρά του, θεώρησε ότι οι διατάξεις που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση για την πρόληψη της διάδοσης του νέου κορωναϊού και για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών που απορρέουν από αυτόν, είναι “είναι ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός “, αλλά θα πρέπει τα μέτρα να γίνουν λειτουργήσιμα. “Τα διατάγματα που έχει εκδώσει η κυβέρνηση, τα οποία αποτελούν ένα καλό αλλά μικρό βήμα, πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα με σαφή και απλά μέτρα επιβολής και να κοινοποιηθούν σε κάθε εργοδότη ή εργαζόμενοι που χρειάζεται βοήθεια”. Η απομόνωση στο σπίτι θα είναι δύσκολη, γι’ αυτό όλοι πρέπει να σκεφτούμε λύσεις που δεν θα αποβεί τραυματική », δήλωσε ο Călin Popescu-Tariceanu.

Απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα κατά της επιδημίας COVID-19 καθώς επιταχύνεται η εξάπλωση του ιού, ιδίως προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του ιατρικού συστήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων  Ρουμανίας (UDMR), Kelemen Hunor.

Τέλος, το USR ζήτησε την επείγουσα έγκριση μέτρων για την προστασία του ιατρικού προσωπικού με την προμήθεια τεστ για τους γιατρούς και νοσηλευτές, παροχή κατάλληλου εξοπλισμού και δημιουργίας διαφορετικών ροών για ασθενείς με κορωνοϊό και τους άλλους ασθενείς. «Για να μη φθάσει η Ρουμανία στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα η Ιταλία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπου το 9% των μολυσμένων είναι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, είναι επείγον να εγκριθούν μέτρα για την προστασία τους. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τεστ για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, την παροχή κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού και την καθιέρωση διαφορετικών ροών για ασθενείς με κορωνοϊό και άλλους ασθενείς. Η προστασία του ιατρικού προσωπικού είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από τις αρχές », ανάρτησε το USR στο Facebook./ibna