Κύπρος: 8 νέες περιπτώσεις 132 συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κύπρος: 8 νέες περιπτώσεις 132 συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Οχτώ είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο Λεόντιος Κωστρίκης.

Από τα 8 νέα περιστατικά, 2 επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις, 4 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και δυο άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 132, (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές.

Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που νοσηλεύονται, 17 βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, δυο εκ των οποίων είναι στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο.

Επίσης ένα βρέφος 3 μηνών νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση και αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Επιπροσθέτως πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μάριο Λοΐζου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την επιδημία του COVID-19, «η δυνατότητα διασωλήνωσης και σωστής υποστήριξης σε ΜΕΘ των ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια είναι αυτή που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσής τους. Για αυτό και ο αγώνας που γίνεται για να δημιουργηθούν όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες εντατικής και να εξοπλιστούν κατάλληλα».

Συνεχίζοντας ο Λοΐζου επεσήμανε ότι «ταυτόχρονα, είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό μας όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του με όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια».

Καταλήγοντας ο Μάριος Λοΐζου τόνισε ότι «κάτι το οποίο μας συγκινεί ιδιαίτερα είναι η μεγάλη εθελοντική προσφορά δωρεών προς τα νοσοκομεία ειδικά για εξοπλισμούς. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, και είναι γνωστό. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των απαραιτήτων λόγω της τρομακτικά μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης, σαν αποτέλεσμα της ταχύτατης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκόσμια σχεδόν 450,000 κρούσματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα. Για αυτό, όπως είπα και χθες χρειαζόμαστε χρόνο».

«Μένουμε σπίτι, προστατευόμαστε, κερδίζουμε χρόνο» επανέλαβε ο Μάριος Λοΐζου./ibna