Βόρεια Μακεδονία: Με πτήσεις τσάρτερ θα επιστρέψουν οι εγκλωβισμένοι πολίτες στο εξωτερικό

Βόρεια Μακεδονία: Με πτήσεις τσάρτερ θα επιστρέψουν οι εγκλωβισμένοι πολίτες στο εξωτερικό

Με πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, θα επιστρέψουν οι περισσότεροι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό λόγω των απαγορεύσεων στις διεθνείς πτήσεις κι έχουν ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη Βόρεια Μακεδονία, θα πρέπει να πληρώσουν τα αεροπορικά εισιτήρια και να δεχτούν να περάσουν 14 ημέρες σε κρατική καραντίνα. Η δημόσια πρόσκληση προς τις  αεροπορικές εταιρείες που θα οργανώσουν τις πτήσεις τσάρτερ θα πραγματοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία, για το οποίο η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα αργά τη Δευτέρα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov δήλωσε χθες ότι μέχρι την προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων – στις 18:00 της 22ας Μαρτίου 2020, βοήθεια από το Υπουργείο Εξωτερικών για επιστροφή στη χώρα ζήτησαν 5,000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε επεξεργασία 4,000 αιτήσεις με 2,100 πολίτες να έχουν συμφωνήσει στις καθορισμένες συνθήκες και θα επιστρέψουν με οργανωμένο τρόπο.

Οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι πολίτες προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από τη Γερμανία. Ο στόχος, σύμφωνα με τον Dimitrov, είναι να δοθεί βοήθεια σε εκείνους που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν μπορούν να επιστρέψουν, οι οποίοι δεν έχουν άλλη κατοικία.

-Δεν θα διαθέσουμε πόρους για να οργανώσουμε πτήση τσάρτερ γιατί έχουμε έναν πολίτη ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση από την Ταϊλάνδη, τη Νέα Ζηλανδία. Πρώτα απ’ όλα, θα πάμε σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση και περισσότερες αιτήσεις, όπως οι ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Dimitrov.

Μετά τη δημοσίευση της δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τη Γενική Γραμματεία, η προθεσμία για την αποδοχή των προσφορών είναι 12 ώρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης. Το κριτήριο για τη σύναψη της δημόσιας σύμβασης είναι η χαμηλότερη τιμή.

Η Γενική Γραμματεία θα συνάψει σύμβαση και θα καταβάλει την επιλεγμένη προσφορά με βάση τα κριτήρια επιλογής. Εκείνοι που επιστρέφουν με πτήσεις τσάρτερ θα υπογράψουν συμφωνία μεταξύ αυτών και της Κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας ότι θα πληρώσουν το ποσό του ναύλου ενώ θα συμπληρώσουν δήλωση ότι θα φιλοξενηθούν κατά την άφιξή τους στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σε κρατικές εγκαταστάσεις απομόνωσης για περίοδο 14 ημερών.

Τα άτομα θα μεταφερθούν από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων, με οργανωμένη μεταφορά σε χώρους που προορίζονται για την κρατική καραντίνα.

Οι ταξιδιώτες έχουν 15 ημέρες από την ημερομηνία άφιξης τους για να πληρώσουν το αεροπορικό κόστος σύμφωνα με τη σύμβαση όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση./ibna