Κροατία: Είναι οι “περιορισμοί των πολιτικών ελευθεριών” συνταγματικοί;

Κροατία: Είναι οι “περιορισμοί των πολιτικών ελευθεριών” συνταγματικοί;

Ο Πρόεδρος του Κροατικού Κοινοβουλίου, Gordan Jandroković, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει τη γνώμη του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τους “περιορισμούς των πολιτικών ελευθεριών” που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωvοϊού.

«Θα ζητήσω τη γνώμη του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το αν πρέπει να εφαρμόσουμε το άρθρο 17 του Συντάγματος, δηλαδή το αν το Κροατικό Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει με πλειοψηφία δύο τρίτων για τον περιορισμό ορισμένων ελευθεριών ή μπορούμε να το πράξουμε εφαρμόζοντας άμεσα τα άρθρα 16, 32 και 50 σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία και την ελευθερία των επιχειρήσεων χωρίς το άρθρο 17», δήλωσε ο Jandroković μετά από συνάντηση της Προεδρίας του Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, αφού το Δικαστήριο καταθέσει τη γνώμη του, θα διοργανώσει ψηφοφορία. «Η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών είναι ύψιστης σημασίας, αλλά πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

«Η Εθνοσυνέλευση είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή τη στιγμή γιατί είναι εγγυητής της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Είμαστε νομοθέτες και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό όσο είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Jandroković.

Όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Κροατία, ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Miroslav Šeparović δήλωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα γνωμοδοτήσει στο Κροατικό Κοινοβούλιο, επειδή δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να το ζητήσει.

«Εναπόκειται στο Κροατικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει γι’ αυτό και το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί, στο πλαίσιο των εξουσιών του, να ενημερώσει στη συνέχεια το Κροατικό Κοινοβούλιο για τυχόν αντισυνταγματικότητας αυτής της απόφασης, όπως μπορεί να κάνει και τώρα», δήλωσε ο Šeparović.

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, οι συνεδριάσεις του Κροατικού Κοινοβουλίου θα διεξαχθούν σε ειδικές συνθήκες και θα μειωθεί ο χρόνος συζητήσεων για ορισμένα θέματα. Επίσης, καθώς το κτίριο του Κοινοβουλίου υπέστη βλάβες στο σεισμό, οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο διοίκησης της INA, έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές στο κτίριο του Κοινοβουλίου./ibna