Σλοβενία: Από το “Επιστροφή στην αισιοδοξία” στο “Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”

Σλοβενία: Από το “Επιστροφή στην αισιοδοξία” στο “Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”

Η εφημερίδα Dnevnik στη Σλοβενία ​​αναλύει το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισήγαγε η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία.

Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι η δέσμη μέτρων για την κρίση του κορωνοϊού που εισήγαγε η σλοβενική κυβέρνηση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τα βρίσκει μετριοπαθή σε σύγκριση με το πλάνο διάσωσης των 750 δισεκατομμυρίων της Γερμανίας και επισημαίνει κάποιες αδυναμίες και ελλείψεις.

Το πακέτο της κυβέρνησης εκτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των μέτρων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο συνδυαστικά αντιστοιχεί στο ένα δέκατο έκτο του ΑΕΠ της Σλοβενίας. Η κυβέρνηση υπόσχεται περαιτέρω μέτρα έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Για να το πούμε διαφορετικά, ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση με βάση του χειρότερου σεναρίου αυτή τη στιγμή, την υπόθεση της μείωσης κατά 20% του ΑΕΠ, η Σλοβενία ​​επέλεξε τις πιο ευνοϊκές προοπτικές του IMAD ως αφετηρία», γράφει το άρθρο με τίτλο: «Επιφυλακτικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η εφημερίδα ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει κάποιες αβεβαιότητες, όπως για πόσο καιρό θα ισχύουν τα μεμονωμένα μέτρα, υποδεικνύοντας ότι τα περισσότερα πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα σχολεία.

Προτείνει επίσης στην κυβέρνηση να καλύψει πλήρως το κόστος της αμοιβής των προσωρινά απολυμένων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να δηλώσει τη θέση της σχετικά με την ρεαλιστική πιθανότητα ότι κάποια δάνεια εταιρειών θα πρέπει να μετατραπούν σε μετοχές και ότι ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να εθνικοποιηθούν για να προφυλαχθούν από το ενδεχόμενο εξαγορών, ιδίως από εταιρείες εκτός Ευρώπης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβουλευτεί όχι μόνο εμπειρογνώμονες κατά την κατάρτιση της επόμενης δέσμης μέτρων, αλλά και εκπροσώπους συστημικών ιδρυμάτων όπως η Banka Slovenije, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τραπεζών, η σλοβενική Sovereign Holding, η SID Bank και το IMAD, παρόλο που διορίστηκαν από τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό».

Η εφημερίδα Delo σχολιάζει την Τετάρτη ότι «η αισιοδοξία επέστρεψε στη Σλοβενία ​​με το πακέτο ένεση 2 δισ. ευρώ» και ότι οι ανησυχίες για το πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα θα αντικατασταθούν τώρα από αναζήτηση τρόπων να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός.

Σε σύγκριση με την τελευταία κρίση, τα κίνητρα είναι πολύ πιο εκτεταμένα αυτή τη φορά, αλλά το πακέτο κινήτρων θα είναι αρκετό μόνο για να καλύψει τις πληγές και να ελαφρύνει τον πόνο που προκαλείται από την πανδημία, αναφέρει η εφημερίδα στο άρθρο «Επιστροφή της Αισιοδοξίας».

Ωστόσο, συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση με τους πόνους ενός αθλητή που μόλις ξεκινά προετοιμασία για τη σεζόν, η Delo λέει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει αυτή τη νέα ελπίδα μέχρι την πλήρη ανάκαμψη, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναβιώσει το σενάριο της προηγούμενης κρίσης.

Το άρθρο ζητά επίσης τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως για παράδειγμα, την ανακαίνιση των κρατικών και περιφερειακών οδών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κλειδί θα είναι η σλοβενική μεταποιητική βιομηχανία να είναι έτοιμη να ενταχθεί στα κίνητρα των εμπορικών εταίρων της Σλοβενίας και να είναι σε θέσει να καρπωθεί τη βοήθεια της ΕΕ.

Το πρώτο θα χρειαστεί γρήγορη ανταπόκριση και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να είναι έτοιμες με σωστό προσωπικό, υλικά, πηγές χρηματοδότησης και πιθανά κρατικά κίνητρα.

Για να εξασφαλιστεί η τελευταία, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει σημαντικά τη γραφειοκρατία, καθώς όπως έχουν τα πράγματα απαιτούνται χρόνια μέχρι να φτάσει μια ιδέα να υλοποιηθεί./ibna