Τουρκική προκλητικότητα εν μέσω πανδημίας

Τουρκική προκλητικότητα εν μέσω πανδημίας

Ξεκάθαρη απάντηση από την Αθήνα: Η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να απασχολεί τα κράτη σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, εντούτοις η Άγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η κίνηση αυτή μάλιστα έγινε γνωστή παραμονή της 25ης Μαρτίου, την εθνική εορτή δηλαδή για την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Στις 18 Μαρτίου ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις  κατέθεσε σε παράρτημα τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου που χαρακτηρίζεται παράνομο από την Ελλάδα.

Στην επιστολή του Feridun Hadi Sinirlioğlu γίνεται αναφορά σε «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ αρνείται τ δικαίωμα των νησιών στην ΑΟΖ. Επίσης, μεταξύ άλλων, τονίζει πως η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις σημειώνοντας πως είναι νόμιμες οι Τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

“Το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του”, απάντησε  η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη. Μάλιστα χαρακτηρίζει τις γεωγραφικές συντεταγμένες «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες» καθώς όπως σημειώνει παραβλέπουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες.

“Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση” σημείωσε το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. “Η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Αθήνα.

Να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ζητά από την κυβέρνηση. Αλέξης Τσίπρας. “Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει”, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα./ibna