Βουλγαρία: Τα μέτρα θα αυξήσουν την ευελιξία των τραπεζών, δήλωσε ο Karanikolov

Βουλγαρία: Τα μέτρα θα αυξήσουν την ευελιξία των τραπεζών, δήλωσε ο Karanikolov

Τα κυβερνητικά μέτρα αποσκοπούν στην αύξηση της ευελιξίας των τραπεζών όσον αφορά τα νέα και τα υφιστάμενα δάνεια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Emil Karanikolov.

Περιέγραψε ως ένα πολύ κατάλληλο μέτρο, τις ενέργειες της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, η οποία παρείχε ένα πακέτο 9,3 δισεκατομμυρίων λέβα, το οποίο λήφθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τη δυνατότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απόφαση της για άρση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο Emil Karanikolov επικεντρώθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Boyko Borissov για την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ξεκινώντας από το πακέτο της Εθνικής Τράπεζας, εξήγησε ότι δίνει περισσότερη ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να είναι πιο ευέλικτες στον δανεισμό. «Συμπληρώσαμε αυτό το μέτρο με άλλα 500 εκατομμύρια λέβα. Αυτά πηγαίνουν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της Βουλγαρίας, η οποία θα είναι εγγυητής και θα καλύπτει έως και το 25% ενός δανείου» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα ενθαρρύνει στην πραγματικότητα τους ιδιώτες επενδυτές και τις τράπεζες να αντλήσουν 2,5 δισ. λέβα, τα οποία θα εισέλθουν στη βουλγαρική οικονομία»

Μεταξύ των μέτρων για την ελάφρυνση και τη μείωση της ανεργίας, ο Υπουργός Οικονομίας, ανέφερε την τόνωση των επιχειρήσεων και από την ανακατανομή των βαρών από 60% σε 40%, η οποία στοχεύει στην υποστήριξη των επιχειρήσεων ώστε να διατηρήσουν τους εργαζόμενους. «Τώρα πιστεύουμε ότι η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους και να αντέξει οικονομικά να πληρώσουν το 40%», είπε.

Επιπροσθέτως 200 εκατομμύρια λέβα θα διατεθούν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και στις εμπορικές τράπεζες. Όποιος έχει σύμβαση εργασίας αλλά δεν εργάζεται επί του παρόντος θα μπορεί να λάβει άτοκο δάνειο 1,500 λέβα. Το ποσό αυτό δεν είναι μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία είναι 1,300 λέβα.

Όσον αφορά τους φόβους για την αύξηση της ανεργίας, ο Karanikolov είπε ότι η Βουλγαρία είναι μια ανοιχτή οικονομία και ότι δεν υπάρχει τρόπος να μην υπάρξει επηρεασμός από το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

«Τα εργοστάσια στη χώρα μας δεν κλείνουν προσωρινά λόγω των έκτακτων μέτρων που θεσπίσαμε, αλλά επειδή οι στρατηγικοί τους εταίροι στο εξωτερικό έκλεισαν επειδή ο κορωνοϊός έχει εισβάλει στις επιχειρήσεις και τις εταιρείες τους» ανέφερε ο Karanikolov.

Ο Υπουργός Οικονομίας συνοψίζοντας επεσήμανε ότι όλα τα οικονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν την Τρίτη είναι πραγματικά, αλλά είναι βραχυπρόθεσμα./ibna