Ελλάδα: Περισσότερες οι επιλέξιμες επιχειρήσεις που αποζημιώνονται για τον COVID-19

Ελλάδα: Περισσότερες οι επιλέξιμες επιχειρήσεις που αποζημιώνονται για τον COVID-19

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές της για να στηρίξει την οικονομία από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να υιοθετήσει μια νέα σειρά μέτρων αρωγής και στήριξης για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας και των νοικοκυριών, καθώς οι Υπουργοί υποβάλλουν προτάσεις για κάθε τομέα πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη. Ο Πρωθυπουργός είπε στους Υπουργούς ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται για να βοηθήσουν στην εξάλειψη της εξάπλωσης του COVID-19 είναι “δύσκολες” και “ασφαλώς θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα”.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τον κατάλογο των επιχειρήσεων και τομέων που θα είναι επιλέξιμοι να διεκδικήσουν παροχές υποστήριξης και αποζημίωση, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του κλεισίματος των καταστημάτων που αποφασίστηκε στη χώρα.

Συνολικά 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με μηνιαίο κύκλο εργασιών 8,3 δις ευρώ και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί και εργαζόμενοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο, καθώς και 555.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Αυτοί οι επαγγελματίες θα λάβουν υποστήριξη τον Μάρτιο.

Τα πρόσφατα επιβληθέντα μέτρα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επόμενη περίοδο, εν πάση περιπτώση μέχρι τα τέλη Απριλίου, να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού».

Τα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα έκτακτης ανάγκης που αποσκοπούν στην υποστήριξη των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου.

Οι αρχές ανησυχούν ότι τυχόν χαλάρωση των περιορισμών λόγω της περιόδου των διακοπών του Πάσχα μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη των περιπτώσεων του κορωνοϊού. Μια πιθανή άρση των περιορισμών της κυκλοφορίας και άλλων προληπτικών μέτρων είναι πλέον πιθανότερο να συμβεί σταδιακά, σε μια χρονική περίοδο.

Την Τρίτη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 48 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε 743. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του από τον κορωνοϊό είναι σήμερα 20, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη./ibna