Σλοβενία: Πέφτουν οι ρυθμοί στα έργα υποδομής

Σλοβενία: Πέφτουν οι ρυθμοί στα έργα υποδομής

Η επιδημία του κορωνοϊού και τα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα έχουν επιβραδύνει την πρόοδο σε σημαντικά έργα υποδομής στη Σλοβενία. Οι εργασίες του δεύτερου σωλήνα της σήραγγας του αυτοκινητόδρομου Karavanke μειώνονται στο ελάχιστο, ενώ ο ρυθμός εργασίας στο νέο σιδηρόδρομο που εξυπηρετεί το λιμάνι του Koper έχει μειωθεί, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η κρατική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων DARS δήλωσε την Τρίτη ότι οι εργασίες στη σήραγγα είχαν προσαρμοστεί στην υπάρχουσα κατάσταση. Σημαντικά έργα έχουν ανασταλεί λόγω διακοπών στην προμήθεια υλικών και δυσκολιών στην εξασφάλιση κατάλληλης στέγασης για τους εργαζόμενους.

Ο Τουρκικός υπεργολάβος Cengiz ενημέρωσε την DARS ότι έχουν ανακύψει κωλύματα στις εργασίες, οι οποίες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

«Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα διεξαχθεί μια ανάλυση γύρω από τον αντίκτυπο στην τήρηση της τελικής προθεσμίας», ανακοίνωσε η DARS, σημειώνοντας ότι τα έργα στην αυστριακή πλευρά της σήραγγας σταμάτησαν την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, η εταιρεία αυτοκινητοδρόμων συνεχίζει μόνο τις πλέον σημαντικές εργασίες συντήρησης στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.

Επιπλέον, τα έργα συνεχίζονται στη νέα σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ του λιμένα Koper και του κόμβου Divača, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο έργο υποδομής στη χώρα, αν και εκπονείται με χαμηλότερους ρυθμούς.

Η 2TDK, η κρατική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, δήλωσε ότι οι εργολάβοι έμεναν πιστοί στις οδηγίες και εφήρμοζαν όλα τα προληπτικά μέτρα. Εν τω μεταξύ, οι αρχαιολόγοι που εξερευνούν τις τοποθεσίες στους δρόμους πρόσβασης έχουν αναστείλει τις εργασίες τους.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι εργολάβοι αντιμετώπιζαν έλλειψη εργατικού δυναμικού καθώς πολλοί αλλοδαποί εργάτες δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στη Σλοβενία ​​εγκαίρως πριν κλείσουν τα σύνορα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ενώ το κυβερνητικό διάταγμα που περιορίζει την εμπορική δραστηριότητα δεν επηρεάζει τις εργασίες στα εργοτάξια, η 2TDK επισημαίνει ότι μια πιθανή απόφαση αναστολής των κατασκευαστικών εργασιών θα εξαρτηθεί από τις αντικειμενικές συνθήκες και τα πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα.

Προσθέτει ότι μια σύντομη αναστολή των εργασιών στους δρόμους πρόσβασης, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κονδυλίων από την ΕΕ, καθώς τα προγραμματισμένα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Ο αντίκτυπος και το μέγεθος της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή», εξήγησε η 2ΤDK, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες για την ευρύτερη κοινωνία που προκαλούνται από την επιβράδυνση του έργου δεν θα μπορούσαν παρ’όλα αυτά να αποφευχθούν.

Ταυτόχρονα, ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας Slovenske Železnice ανακοίνωσε ότι, ενώ οι μεταφορές επιβατών αναστέλλονταν, οι λοιπές υπηρεσίες θα συνεχιστούν χωρίς διακοπές.

Οι εργασίες για την κατασκευή σιδηροδρόμων διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι εφοδιάστηκαν κατάλληλα με προστατευτικό εξοπλισμό και ακολουθούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές των αρχών, σημειώνει η Slovenske Železnice, ανακοινώνοντας ότι θα διαθέσει τις εξοχικές κατοικίες υπό την ιδιοκτησία της στους υπαλλήλους που εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό στον κίνδυνο της επιδημίας.

«Οι εξοχικές κατοικίες θα διατεθούν σε άτομα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας, καθώς και για την προσωρινή στέγαση των εργαζομένων που στηρίζουν τη λειτουργία του κράτους». /ibna