Κροατία: Κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του αντικτύπου από την πανδημία του κορωνοϊού

Κροατία: Κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του αντικτύπου από την πανδημία του κορωνοϊού

Ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Zdravko Marić δήλωσε την Τρίτη ότι τα οικονομικά μέτρα που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση του αντικτύπου της πανδημίας κορωνοϊού ήταν μόνο η αρχή, καθώς προβλέπονται περαιτέρω ανακοινώσεις, ενώ το κράτος θα επιδείξει μέγιστη ευελιξία έναντι των φορολογουμένων.

Σε συνέντευξη τύπου από τα κεντρικά γραφεία της Κυβέρνησης μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Andrej Plenković και άλλους υπουργούς που είναι επιφορτισμένοι με διάφορους τομείς της οικονομίας, ο Marić ανέφερε ότι από τα 63 μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, το 90% αυτών εφαρμόζεται ήδη.

«Οι τροποποιήσεις των κανόνων για την εφαρμογή του νόμου για τη γενική φορολογία τέθηκαν σε ισχύ σήμερα και επιτρέπουν την αναβολή της καταβολής ορισμένων δημόσιων εισφορών, καθώς και την άτοκη αποπληρωμή», εξήγησε ο Marić.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από σήμερα, δήλωσε ο Marić, καλώντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και να αποφεύγουν να καλούν στα γραφεία φορολογικής διοίκησης λόγω της αναμονής που προκαλείται από το μεγάλο αριθμό κλήσεων.

Όσον αφορά τις κατηγορίες πολιτών που επωφελούνται από τα μέτρα της κυβέρνησης, οι υποψήφιοι δε θα πρέπει να έχουν φορολογικό χρέος άνω των 200 HRK, το ετήσιο εισόδημά τους ΘΑ πρέπει να έχει μειωθεί κατά 20% ή να αναμένεται μείωση εσόδων κατά 20% ή περισσότερο τους επόμενους μήνες.

«Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν επαρκή. Ωστόσο, γνωρίζουμε απόλυτα ότι η αρνητική επίδραση της επιδημίας του κορωνοϊού στο σύστημα υγείας και την υγεία των πολιτών, καθώς και στον οικονομικό τομέα θα διαρκέσει βεβαίως περισσότερο από την περίοδο που προβλέπεται στον υπάρχοντα σχεδιασμό», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα.

Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τις μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης και το Κροατικό Ίδρυμα Ασφάλισης Υγείας για όλες τις αναβαλλόμενες υποχρεώσεις, όπως είναι τα φορολογικά έσοδα και οι εισφορές ασφάλισης υγείας, τόνισε ο Marić. /ibna