Ρουμανία: Σχεδόν 5% θα φτάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω κορωνοϊού

Ρουμανία: Σχεδόν 5% θα φτάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω κορωνοϊού

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανίας θα φθάσει σχεδόν το 5% σε περίπτωση που η κρίση πανδημίας του κορωνοϊού θα διαρκέσει έναν ή δύο μήνες, αλλά αν διαρκέσει περισσότερο, είναι ήδη δύσκολο να πούμε πού θα μπορούσαμε να φθάσουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Virgil Popescu στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Digi24 τη Δευτέρα το βράδυ.

«Στο Υπουργείο Οικονομίας δεν έχω στοιχεία σχετικά με το τι θα συμβεί εντός τριών μηνών (…) Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τις εκτιμήσεις μου, και από τις συνομιλίες που έχω με τον Υπουργό Οικονομικών, αν αυτή η κρίση διαρκέσει έναν ή δύο μήνες, θα μπορούσαμε να δούμε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου στο 5%. Αν διαρκέσει περισσότερο, είναι ήδη δύσκολο να εκτιμηθεί πού θα φθάσει. Όμως σε δύο μήνες, τρεις, τέσσερις μήνες το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί πολύ», δήλωσε ο Popescu.

Αναφερόμενος στην τήρηση εκ μέρους του πληθυσμού, των κανόνων που επιβάλλονται από τις αρχές προκειμένου να σταματήσει η μόλυνση από το νέο κορωνοϊό, ο Υπουργός Οικονομίας πιστεύει ότι ο λαός «δεν γνωρίζει πού είμαστε και πού βρισκόμαστε».

«Είμαστε στη μέση μιας προφανούς κρίσης και πρόκειται για μια υγειονομική κρίση. Είναι μια επιδημία, η οποία θα προκαλέσει και μια οικονομική κρίση και για να την ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό, πρέπει να προστατευτούμε και πρέπει να τηρούμε απόλυτα, όλα όσα μας προτρέπουν να κάνουμε οι Αρχές. Ο περιορισμός μετακινήσεων κατά την ημέρα, ο περιορισμός μετακινήσεων, τη νύχτα τέθηκε ακριβώς για να μας προστατεύσει και πρέπει να τηρούνται απολύτως από όλους», πρόσθεσε ο Popescu.

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε αν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται έτσι επειδή δεν διαθέτουν πειθαρχία, απάντησε ότι δεν συνειδητοποιούν τον τεράστιο κίνδυνο.

Νέες προτάσεις θα καταθέσει το PSD

O προσωρινός Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Marcel Ciolacu δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TVR1, ότι την Τρίτη, θα υποβληθούν προτάσεις για την αναστολή πληρωμής πιστώσεων και τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών σε φάρμακα και τρόφιμα, στο Μόνιμο Γραφείο της Βουλής των Αντιπροσώπων για να σταλούν στη συνέχεια στη Γερουσία. Δήλωσε επίσης, ότι οι προτάσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα από το PSD, το PRO Ρουμανία και τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) αναβλήθηκαν μετά την έγκριση από την κυβέρνηση των μέτρων σχετικά με την χρηματοδότηση προβληματικών επιχειρήσεων.

Παροχές σε 1 εκατ. ανέργους

Η Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης (ANOFM) είναι έτοιμη να καταβάλει παροχές ανεργίας σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους, δήλωσε ο Πρόεδρος του ιδρύματος Victor Picu σε συνέντευξή του. Τα χρήματα θα πάνε σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε τεχνική ανεργία, εξήγησε ο επικεφαλής του ANOFM, ο οποίος εκτιμά ότι το ίδρυμα θα πληρώνει τεχνικά επιδόματα ανεργίας στους εργοδότες από τον Απρίλιο.

Ο Victor Picu ανέφερε επίσης, ότι δεν σταματά να καλεί ο τηλεφωνικός αριθμός που δημιουργήθηκε στην ANOFM για να παρέχει πληροφορίες στους φορολογούμενους σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την απόκτηση τεχνικών παροχών ανεργίας που καλύπτονται από το Κράτος./ibna