Σερβία: Αρχές Απριλίου ο νέος Ειδικός Απεσταλμένος για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα

Σερβία: Αρχές Απριλίου ο νέος Ειδικός Απεσταλμένος για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα

Αρχές Απριλίου αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ο νέος Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Tanjug από τις Βρυξέλλες.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαδικασίες για τον ορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και ενδεχομένως για τα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, με την επίσημη πρώτη να αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Όπως αναφέρεται επίσης, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η τοποθέτηση του Miroslav Lajcak, του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας ως Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα. Ο Miroslav Lajcak είχε διατελέσει Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το 2007.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος και πρότεινε τον Lajcsak, δηλώνει ότι είναι πεπεισμένος ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας θα κάνει εξαιρετική δουλειά ως Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα.

Δεν είναι ακόμη γνωστό, εκτός από τη διαμεσολάβηση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ποιος θα είναι ο νέος Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ όσον αφορά την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο των μέτρων που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19 η διαδικασία για τον καθορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ καθώς και άλλων αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ υποβάλλονται πλέον γραπτώς./ibna