Κοσσυφοπέδιο: Αντιπαράθεση Thaci-Kurti για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κοσσυφοπέδιο: Αντιπαράθεση Thaci-Kurti για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού Albin Kurti και του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την απόρριψη του Πρωθυπουργού της πρότασης του Προέδρου για κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό.

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης έγινε η απόφαση της Κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου τη Δευτέρα να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, με στόχο την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος Hashim Thaci έσπευσε να αντιδράσει, λέγοντας ότι η κίνηση της Κυβέρνησης αποτελεί μια «καταφανής» παραβίαση του Συντάγματος προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τα μέτρα.

Η σύγκρουση του Πρωθυπουργού Albin Kurti και του Προέδρου Hashim Thaci έρχεται εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των ατόμων που επιβεβαιώθηκαν θετικοί στον COVID-19 αυξήθηκε στους 61 το βράδυ της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να περιορίσει την κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών από τις 10:00 έως τις 16:00 και από τις 20:00 έως τις 06:00. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων για τον COVID-19. Ο Υπουργός Υγείας Arben Vitia πρότεινε τα μέτρα αυτά την Κυριακή με στόχο την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Hashim Thaci κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι άκυρη και οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να τη σεβαστούν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Thaci, μόνο το Κοινοβούλιο μπορεί να λάβει τέτοια μέτρα. «Η απόφαση περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που εγγυάται το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Thaci και πρόσθεσε ότι θα προσβάλει την απόφαση της Κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Είπε επίσης ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και οι άλλες αρχές ασφαλείας δεν είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν αυτήν την “αντισυνταγματική απόφαση”. Επίσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το PDK, το ΑΑΚ και η Nisma, αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης και την κατονομάζει ως αντισυνταγματική.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Albin Kurti αντιτάχθηκε στην πρόταση του Προέδρου να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό οδήγησε σε σύγκρουση μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού ο Kurti εκδίωξε τον υπουργό Εσωτερικών, Agim Veliu, για τη στήριξη του στον Πρόεδρο, όταν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μετά από αυτή την κίνηση του Kurti το κόμμα του Veliu, LDK, το οποίο είναι σε κυβερνητικός εταίρος με το Vetevendosje του Kurti, ξεκίνησε τη διαδικασία για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση του Kurti. Το LDK έχει ήδη προωθήσει την πρόταση στο Κοινοβούλιο και σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτούνται πέντε ημέρες για να ψηφίσει την πρόταση του LDK. Τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου από το Vetevendosje Arberie Nagavci δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον προγραμματισμό μιας συνόδου για να ψηφιστεί η πρόταση μομφής λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Η Προεδρία του Κοινοβουλίου πρόκειται να συγκληθεί την Τρίτη και να λάβει απόφαση./ibna