Σερβία: Το κινεζικό επιθετικό μοντέλο για την αντιμετώπιση του COVID-19, επιλέγει ο Vucic

Σερβία: Το κινεζικό επιθετικό μοντέλο για την αντιμετώπιση του COVID-19, επιλέγει ο Vucic

Το κινεζικό μοντέλο,  με επιθετική πολιτική θα ακολουθήσει η Σερβία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη της Ομάδας Κρίσης και Κινέζων ιατρών. Το υγειονομικό προσωπικό που έφτασε την Κυριακή το βράδυ από την Κίνα, μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό δωρεά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Σερβία.

Ο Σέρβος Πρόεδρος στην συνέντευξη ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρία ζητήματα, το ένα ο τρόπος θεραπείας και  η επιθετική πολιτική στην αντιμετώπιση του ιού. Το δεύτερο τα πρόσθετα μέτρα που είναι επιβεβλημένα να πάρει το κράτος για να ενισχύσει την προσπάθεια των γιατρών και το τρίτο τα οικονομικά μέτρα που θα διευκολύνουν στο ξεπέρασμα της κρίσης.

«Όσον αφορά το πρώτο θέμα, θα αλλάξουμε την προσέγγισή μας και την πολιτική μας. Με την υποστήριξη των κινέζων φίλων, θα ξεκινήσουμε μέσα σε 48 ώρες, μια δραστική αύξηση των ελέγχων. Έχουμε αρκετά τεστ» δήλωσε ο Vucic. «Γιατί το κάνουμε αυτό; αναρωτήθηκε προσθέτοντας, «γιατί γίνεται αυτή η πλήρης αλλαγή της προσέγγισης τώρα;».

«Πολλές χώρες στην Ευρώπη αγωνίζονται και δρουν πολιτικά. Θα κάνουμε το καλύτερό μας, θα αγωνιστούμε δύο φορές πιο σκληρά απ’ όσο πριν. Τι λένε οι Κινέζοι γιατροί; Είναι σαν να έχετε μια γάγγραινα στα πόδια σας και κόβετε με επιτυχία ένα χιλιοστό γάγγραινα κάθε μέρα και εξαπλώνεται … Γι ‘αυτό ο στόχος είναι να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Όταν το κάνουμε, θα βρούμε μερικούς από τους σχεδόν υγιείς ιστούς. Όταν το κάνουμε αυτό, ο οργανισμός θα είναι υγιής. Στους Κινέζους, η κρίση διήρκεσε 29 ημέρες. Είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να παρατείνουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, επομένως δεν θα επεκτείνουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Εξηγώντας τι εννοεί για τη μαζική δοκιμή, ο Vucic σημείωσε ότι θα προσπαθήσουν να διερευνηθούν όλες οι επαφές και να διευρυνθεί ο κύκλος των επαφών μέχρι να φτάσουν στον υγιή πληθυσμό. Από κει και πέρα ανάλογα με την κατάσταση του επιβεβαιωμένου κρούσματος θα ακολουθηθεί η διαδικασία, αυτό-απομόνωση, νοσηλεία ή εντατική θεραπεία.

Όσον αφορά τη χλωροκίνη ο Vucic σημείωσε ότι θα ξεκινήσει παραγωγή, παρότι υπάρχει απόθεμα. Για τους αναπνευστήρες, τόνισε ότι στις επόμενες 15 μέρες θα τριπλασιαστούν οι ποσότητες, ενώ αναμένεται να εισαχθούν 20 εκατ. χειρουργικές μάσκες.

«Έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε για να λειτουργήσει κανονικά το κράτος. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι οι γιατροί να αντέξουν, είναι ήδη κουρασμένοι και ακόμη περισσότερες προσπάθειες μας περιμένουν» σημείωσε ο Vucic προσθέτοντας ότι θα μιλήσει για πρόσθετα μέτρα μετά την «αντεπίθεση» στον κορωνοϊό, δηλαδή τον τεράστιο πληθυσμιακό έλεγχο.

Σχετικά με τα οικονομικά μέτρα, ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι ετοιμάζεται μια σοβαρή δέσμη μέτρων, που θα αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί. Η δέσμη μέτρων για ενίσχυση της οικονομίας θα είναι μεταξύ 2,5 και 4,5 δισ. κατέληξε ο Vucic./ibna