Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την εξάπλωση του κορωνοϊού ενισχύοντας το σύστημα υγείας

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την εξάπλωση του κορωνοϊού ενισχύοντας το σύστημα υγείας

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 71νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωναϊού (COVID-19) στην Ελλάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε 695.

Οι θάνατοι από τον COVID-19 έφτασαν τους 17, με μέσο όρο ηλικίας των θυμάτων τα 76 έτη με τα περισσότερα να είναι άνδρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων αντιμετώπιζε υποκείμενα προβλήματα υγείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

Συνολικά 114 ασθενείς νοσηλεύονται επί του παρόντος με COVID-19, με τα 35 σε εντατική θεραπεία. Είκοσι εννέα ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μέχρι σήμερα. Οι έλεγχοι για τον COVID-19 εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει να ενισχύει το εθνικό της σύστημα υγείας και να αυξάνει την ικανότητα σε ελέγχους.

Οι περισσότεροι ασθενείς του κορωνοϊού COVID-19 βρίσκονται στην πόλη της Αθήνας, ωστόσο υπάρχουν περιστατικά σε 28 περιοχές σε όλη τη χώρα, με περίπου 8.000 έως 10.000 άτομα κατ’ εκτίμηση να έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι παρόλο που υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα στοιχεία για τον κορωνοϊό παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκαν σε ισχύ πανελλαδικά τη Δευτέρα κρίθηκαν απολύτως απαραίτητα, καθώς πάνω από το 50% του πληθυσμού θα είχε μεταδώσει τον ιό χωρίς αυτούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Σε tweet, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι: «[…] Ας κάνουμε κάθε σπίτι ένα φρούριο ζωής και να κρατήσουμε τις πόρτες κλειστές στον κορωνοϊό, μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, μένουμε στο σπίτι …» Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλιάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αυξήσει τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που διατίθενται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αναλαμβάνει δράση ώστε ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ να αυξηθεί περαιτέρω τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ολόκληρα νοσοκομεία αναδιοργανώνονται για να αυξήσουν την ικανότητα αντιμετώπισης περιπτώσεων κορωνοϊού, καθώς οι λοιμώξεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες. Περίπου 5.000 επαγγελματίες του τομέα της υγείας έχουν προχωρήσει εθελοντικά να συμμετάσχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ ιδιωτικές κλινικές θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να γίνουν δεκτοί ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία. Το υπουργείο έχει αποφασίσει να προσλάβει πάνω από 2.100 γιατρούς και νοσηλευτές για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κρίση της υγείας.

Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε επίσημα την απαγόρευση πτήσεων προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η πρώτη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής και ότι οι αρχές εργάζονται για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας του μέτρου. /ibna