Β-Ε: Προβληματισμός του ΟΑΣΕ για τα μέτρα αντιμετώπισης των «fake news» γύρω από τον κορωνοϊό

Β-Ε: Προβληματισμός του ΟΑΣΕ για τα μέτρα αντιμετώπισης των «fake news» γύρω από τον κορωνοϊό

Ο Harlem Désir, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, καθώς και η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) Kathleen Kavalec, εξέφρασαν την ανησυχία τους σήμερα έπειτα από την ανακοίνωση υιοθέτησης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του πανικού και των “fake news” (ψευδών ειδήσεων) γύρω από την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα.

Στο δελτίο τύπου, ο ΟΑΣΕ σημειώνει ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα εξέδωσε διάταγμα την περασμένη Πέμπτη το οποίο προβλέπει ότι, εν μέσω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα επιβάλλονται κυρώσεις με τη μορφή προστίμων σε εκείνους που διαδίδουν «fake news» γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας έτσι πανικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, παρόμοια μέτρα υιοθετήθηκαν επίσης στην περιφέρεια Brčko, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πρότεινε να εισαχθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγόρευση των ρεπορτάζ και των καταγγελιών που βασίζονται σε «fake news».

«Κατανοώ πλήρως την πρόθεση της αντιμετώπισης της διάδοσης ψευδών πληροφοριών που σπέρνουν πανικό και διαταράσσουν το κοινωνικό σύνολο εν μέσω αυτής της κρίσης στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η σχετική νομοθεσία δε θα πρέπει να παρεμποδίζει την ελευθερία των δημοσιογράφων ή την ικανότητά τους να καλύπτουν τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και να παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση στο κοινό. Ο Τύπος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μετάδοσης σημαντικών πληροφοριών στους πολίτες και στην καταπολέμηση των ‘fake news’», δήλωσε ο Désir.

«Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν γνωρίζει ακόμη τις λεπτομέρειες γύρω από τα νέα μέτρα. Η πλέον αρμόζουσα απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση των «fake news» θα ήταν οι αρχές να εκδίδουν συχνά διαγγέλματα στους πολίτες τους, ώστε να τους παρέχονται άμεσα αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ατόμων και επιχειρήσεων, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει κανείς να συμπεριφέρεται εν μέσω αυτών των απαιτητικών συνθηκών. Η λογοκρισία και ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης δεν βοηθούν και κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα θεσμικά όργανα».

Ο Désir και η Kavalec παρέπεμψαν την κοινή δήλωση που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η Εκπρόσωπος μαζί με τον David Kaye, Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για την προαγωγή και την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και έκφρασης, και τον Edison Lanza, Ειδικό Εισηγητή της IACHR για την Ελευθερία της Έκφρασης: «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες διαδικτύου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παραπληροφόρησης αμέσως, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφόρηση. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα από την κοινώνηση ισχυρών δημόσιων μηνυμάτων, πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των ανακοινώσεων δημόσιων υπηρεσιών ή για την παροχή έκτακτης υποστήριξης για τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και την τοπική δημοσιογραφία (για παράδειγμα μέσα από διαφημίσεις για τη δημόσια υγεία εγκεκριμένες από την κυβέρνηση)». /ibna