Βόρεια Μακεδονία: Ο Mickoski ζητά δανεισμό 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού

Βόρεια Μακεδονία: Ο Mickoski ζητά δανεισμό 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα προέτρεψε το κράτος να δανειστεί 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκτός από το ήδη υφιστάμενο δανεισμό ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, το οποίο προέβλεπε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, ζήτησε να τεθεί σε διαθεσιμότητα η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών η οποία διατηρείται υπό μορφή κρατικών ομολόγων στην Εθνική Τράπεζα. Ο Mickoski προτείνει να ανακατανεμηθούν αυτά τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Εκτός από τα 600 εκατομμύρια ευρώ που θα εξασφαλιστούν με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και ξένες τράπεζες, επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν επιπλέον μέσω κρατικών τίτλων που εκδίδονται από το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε ο Mickoski.

Εξήγησε ότι οι τράπεζες έχουν περίπου 25 δισ. δηνάρια ή περίπου 420 εκατ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα στην Εθνική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Πρόκειται για βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα που εκδίδει η Εθνική Τράπεζα για να αποσύρει τη ρευστότητα από τις τράπεζες σε συνθήκες υπερβάλλουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και όταν υπάρχει υπερβάλλον πλεόνασμα ρευστότητας στην οικονομία, ώστε να μην δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο Mickoski προσθέτοντας ότι είναι ένα είδος «παγωμένων κεφαλαίων από την οικονομία».

Επιπλέον, η πρότασή του είναι να διατεθούν αυτά τα 420 εκατομμύρια ευρώ ως κεφάλαιο για τη στήριξη και την ανάπτυξη της Τράπεζας Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Βόρειας Μακεδονίας για την άμεση στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ιδίως των πολύ μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας τους.

Η Εθνική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Από την πλευρά της η Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Anita Angelovska-Bezhoska, προωθώντας παράλληλα την πρώτη δέσμη μέτρων για την οικονομία, τονίζει ότι η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να διατηρεί τη σταθερότητα του δηναρίου και τον χαμηλό πληθωρισμό. Για τη στήριξη της οικονομίας, η Εθνική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο των χρεωστικών τίτλων στο 1,75%, που είναι ιστορικά το χαμηλότερο επίπεδο, και υιοθέτησε άλλα κανονιστικά μέτρα που επιτρέπουν στις τράπεζες να αναβάλλουν απαιτήσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και να τους προσφέρει ευνοϊκότερα επιτόκια και άλλους όρους για την αποπληρωμή των δανείων και έτσι να συμβάλλει στην υπερνίκηση των οικονομικών συνεπειών του COVID-19.

Τέλος ο Micoski προέτρεψε επίσης τον Πρόεδρο τoy SDSM, Zoran Zaev, να παραιτηθεί αμέσως από την πρότασή του για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση θα επιδεινωθεί. Αξιολόγησε τα μέτρα του SDSM ως καθυστερημένα και ανεπαρκή και ότι δεν είναι τα αναγκαία που χρειάζεται η οικονομία./ibna