Β-Ε: Ο κρατικός προϋπολογισμός προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Β-Ε: Ο κρατικός προϋπολογισμός προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε Valentin Inzko υποστηρίζει πλήρως τα συντονισμένα μέτρα που έλαβαν οι αρχές σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης στη Β-Ε για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Εν μέσω αυτών των δύσκολων στιγμών απεδείχθη ότι οι πολιτικοί και θεσμικοί ηγέτες μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για τον ίδιο σκοπό», σημειώνει ο Inzko σε γραπτή δήλωση.

Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα στενή συνεργασία και ο συντονισμός, παράλληλα με την επείγουσα στροφή σε στοχοθετημένα μέτρα, θα μπορούσε να εξοπλίσει τις αρχές της Β-Ε σε όλα τα επίπεδα με ένα αίσθημα ικανότητας να ανταποκριθούν επαρκώς στην κρίση και να διαφυλάξουν την υγεία των πολιτών της χώρας.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν, πρωτίστως, τη διατήρηση της αδιάκοπης, επαρκώς χρηματοδοτούμενης και απρόσκοπτης λειτουργίας των θεσμών της Β-Ε. Για το σκοπό αυτό, είναι ευθύνη του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, της Προεδρίας της Β-Ε και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε να εγκρίνει έγκαιρα έναν τακτικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020.

«Αυτό θα άρει τους περιορισμούς που θα ανέκυπταν από μια προσωρινή χρηματοδότηση και θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην κρίση του κορωνοϊού ή σε οποιαδήποτε άλλη έκτακτη κατάσταση που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η χώρα. Η έλλειψη προϋπολογισμού θα επηρεάσει επίσης την ικανότητα των θεσμών της Β-Ε να εκπληρώσουν τις συνταγματικές και νομικές υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης των δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2020, καθώς και πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα», υπογραμμίζει ο Inzko.

Οι πολιτικοί δεν πρέπει επ ‘ουδενί να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση για να προωθήσουν άλλες ατζέντες παραπλεύρως. Επιπλέον, οι μονομερείς και μη συντονισμένες δραστηριότητες έχουν περιορισμένη αξία για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19. Αντιθέτως, κατευθύνουν την προσοχή και τους πόρους μακριά από τομείς όπου η παρουσία και η συμβολή τους θα μπορούσαν να είναι πραγματικά χρήσιμες για τους πολίτες. Αντ ‘αυτού, οι ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειες διεκπεραιώνονται γρήγορα – αλλά παραμένουν διαφανείς, συντονισμένες και με στόχο τη βοήθεια των πολιτών της χώρας αυτής.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος καλεί επίσης τους πολίτες να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των Αρχών. Χωρίς την πλήρη συνεργασία κάθε μονάδας, η πανδημία δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και θα προκαλέσει περαιτέρω απρόβλεπτες ζημίες. Αντ ‘αυτού, οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν την καλύτερη συμπεριφορά τους ενόψει των μεγαλύτερων προκλήσεων. /ibna