Μαυροβούνιο: Πρώτος θάνατος από κορωνοϊό – Η καθημερινότητα συνεχίζεται

Μαυροβούνιο: Πρώτος θάνατος από κορωνοϊό – Η καθημερινότητα συνεχίζεται

Ο πρώτος θάνατος λόγω COVID-19 επιβεβαιώθηκε στο Μαυροβούνιο αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα με κοινή δήλωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και του Κλινικού Κέντρου του Μαυροβουνίου, ο αποθανών ήταν ένας 65χρονος άνδρας που έπασχε από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Διευθυντής του Κλινικού Κέντρου Jevto Eraković ανακοίνωσε ότι ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στο Μαυροβούνιο αφορούσε έναν 65χρονο άνδρα από τον Herceg Novi, ο οποίος εισήχθη χθες βράδυ στο Κλινικό Κέντρο για την αντιμετώπιση χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

Το επίχρισμα συλλέχθηκε μετά την εισαγωγή του ασθενούς στο Κλινικό Κέντρο. Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι ο ασθενής είχε μολυνθεί από τον COVID-19. Ο εν λόγω πολίτης κατοικούσε στη Σερβία κατά το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου.

«Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο πολίτη του Μαυροβουνίου ηλικίας 65 ετών από την Herceg Novi. Μεταφέρθηκε στο Κλινικό Κέντρο του Μαυροβουνίου νωρίς το πρωί και έφυγε από τη ζωή λίγο αργότερα. Όλα τα πρωτόκολλα που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύντομης νοσηλείας του στο Κλινικό Κέντρο του Μαυροβουνίου δυστυχώς δεν ήταν αρκετά για να σώσουν τον ασθενή. Το προσωπικό του Κλινικού Κέντρου, όπως σημείωσα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, χρησιμοποιήθηκε όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός προστασίας και εφαρμόστηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19», δήλωσε ο Eraković.

Παράλληλα, το Μαυροβούνιο προσαρμόζεται σταδιακά στα νέα δεδομένα, καθώς ξεκινάει η απομακρυσμένη εκπαίδευση μέσω της τηλεόρασης. Ο στόχος αυτής της “εξ αποστάσεως εκπαίδευσης” είναι οι μαθητές να συνεχίσουν απρόσκοπτοι την εκπαίδευσή τους και να μη χαθεί το σχολικό έτος.

Πληροφορίες από τα ΜΜΕ γύρω από το έργο που ολοκληρώθηκε από το εκπαιδευτικό σύστημα αναφέρουν πως περισσότερα από 300 μαθήματα έχουν μαγνητοσκοπηθεί σε λίγες μόνο μέρες με τη συμμετοχή 100 εκπαιδευτικών, τα οποία θα προβάλλονται από τρία τηλεοπτικά κανάλια και θα βρίσκονται επίσης διαθέσιμα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Αυτή η νέα μορφή διδασκαλίας ξεκίνησε σήμερα και ονομάζεται UčiDoma (Μελέτη στο σπίτι). Το έργο αυτό προβλέπει τη διδασκαλία υλικού σε μορφή πολυμέσων για 14 μαθήματα. Τα μαθήματα θα μεταδίδονται από τρία τηλεοπτικά κανάλια – TVCG 2, MNE Sport και MNE Sport 2, τα οποία πλέον θα φέρουν τον τίτλο “Μελέτη στο σπίτι”.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Παιδείας κ. Damir Šehović, το υλικό θα είναι διαθέσιμο στο YouTube κανάλι “UčiDoma”, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρακτικότητα και την προσβασιμότητά του. /ibna