Ρουμανία: Αυστηρότερα μέτρα ζητά η αντιπολίτευση

Ρουμανία: Αυστηρότερα μέτρα ζητά η αντιπολίτευση

Το Στρατιωτικό Διάταγμα Αριθ. 2, που εκδόθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου, από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και της πολιτικής αντιπαράθεσης, το οποίο περιλαμβάνει τα πρόσθετα μέτρα σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον πληθυσμό, τον περιορισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων, τα ειδικά μέτρα για τις ιεροπραξίες και λειτουργίες, περιορισμούς στην είσοδο στη Ρουμανία και συμμόρφωση με τα μέτρα καραντίνας και αυτοαπομόνωσης στο σπίτι.

Η Ρουμανία εισέρχεται σε περίοδο ενισχυμένου περιορισμού κυκλοφορίας από την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 10 μ.μ. Έτσι, οι δραστηριότητες των εμπορικών κέντρων περιορίζονται στην πώληση τροφίμων, κτηνιατρικών ή φαρμακευτικών προϊόντων και αναστέλλονται οι δραστηριότητες των οδοντιατρείων, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά.

Οι νυχτερινές μετακινήσεις (μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ.) πρέπει να δικαιολογούνται με υπογεγραμμένη  δήλωση από τον ενδιαφερόμενο, προσδιορίζοντας τον λόγο και την ημερομηνία του ταξιδιού. Οι μετακινήσεις που επιτρέπονται είναι οι επαγγελματικές (όταν δεν είναι δυνατή η τηλεργασία), αγορές βασικών αγαθών, ταξίδια για επείγουσα ιατρική περίθαλψη, απαραίτητες μετακινήσεις για τη φροντίδα των παιδιών ή βοήθεια σε ευάλωτα άτομα, σύντομες μετακινήσεις κοντά στον τόπο κατοικίας για φυσική δραστηριότητα σε ατομική βάση, ενώ κάθε συγκέντρωση περισσότερων από τριών ανθρώπων που δεν ζουν μαζί, αποθαρρύνεται έντονα. Το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για ημερήσιες μετακινήσεις (από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ.) για τους προαναφερθέντες λόγους, αλλά όλες οι άλλες ημερήσιες μετακινήσεις απαγορεύονται.

Επιπλέον, από την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 10 μ.μ. απαγορεύτηκε στους αλλοδαπούς να εισέλθουν στη Ρουμανία, με εξαίρεση τους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη Ρουμανία και τις οικογένειές τους, οι κάτοχοι άδεια διαμονής στη Ρουμανία, ταξιδιώτες που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους και επιβάτες σε τράνσιτ.

Επιβεβαιώνοντας ότι «η απουσία των ανθρώπων που μας αγαπούν είναι οδυνηρή, αλλά ότι η απώλειά τους μπορεί να είναι τραγική», ο Υπουργός Εσωτερικών, Marcel Vela, υπενθύμισε ότι προτεραιότητα των αρχών είναι η «ζωή των Ρουμάνων», οι οποίοι έχουν «αντιμετωπίσει από κοινού πολέμους, σεισμούς και τη δικτατορία». Όλα όσα αποφασίζουμε με στρατιωτικά διατάγματα περιορίζουν τους κινδύνους. Εγκρίνονται από τον πρωθυπουργό Orban και τίθενται υπόψη του Προέδρου Iohannis. Έχουμε προβεί σε διαδικασίες για να φέρουμε στη χώρα κάποιο απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό που δεν υπήρχε στα κρατικά αποθέματα.

Κάνοντας “έκκληση για ευθύνη”, δήλωσε το Σάββατο, ο επικεφαλής του Τμήματος Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (DSU), Υφυπουργός Raed Arafat, μετά την παρουσίαση του στρατιωτικού διατάγματος αριθ. 2, ότι η πρόληψη αποτελεί “τη σημαντικότερη γραμμή άμυνας κατά του κορωνοϊού” και ότι τα συνιστώμενα μέτρα σχετικά με τις ημερήσιες μετακινήσεις πρέπει να θεωρούνται υποχρεωτικά από τον πληθυσμό. «Ακόμη και αν με το Στρατιωτικό Διάταγμα συνιστούμε ορισμένα μέτρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θεωρήστε τα υποχρεωτικά. Να είστε υπεύθυνοι και να εφαρμόζετε τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής, να αποφεύγετε να βγαίνετε από τα σπίτια σας εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Raed Arafat μετά την παρουσίαση των μέτρων που προβλέπονται από το Στρατιωτικό Διάταγμα.

Ο προσωρινός Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Marcel Ciolacu, δήλωσε το Σάββατο, ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι πιο δρακόντεια, ιδίως εκείνα που αφορούν τη μετακίνηση ανθρώπων, και περιλαμβάνονται στο στρατιωτικό διάταγμα. «Πιστεύω ότι η πολιτική απόφαση λήφθηκε και πάλι υπόψη, και όχι μόνο η άποψη των ειδικών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των συστάσεων και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Θα ήμουν πιο αυστηρός και θα άφηνα στην άκρη την πολιτική για να επιτρέψω στους ειδικούς να επιβάλλουν την άποψή τους». Ο Ciolacu ανέφερε επίσης, σε τηλεφωνική συνέντευξη με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Digi 24 ότι, ως πολιτικός, αν ήταν στη θέση του Υπουργού Marcel Vela, θα είχε αφήσει τους δύο ειδικούς του υπουργείου Εσωτερικών, τον Υφυπουργό Raed Arafat και τον Bogdan Despescu, “να επιβάλουν την άποψή τους”.

Ο Πρόεδρος του PSD δήλωσε επίσης ότι, δεδομένης της μεταδοτικότητας και της επικινδυνότητας του νέου κορωναϊού, θα πρέπει σύντομα να ευχαριστήσουμε «εκτός από τους γιατρούς, τους νοσοκόμους και τους φαρμακοποιούς και αυτούς που κρατούν τα καταστήματα ανοιχτά, τους πωλητές που εκτίθενται και διατρέχουν τον κίνδυνο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό».

Το USR επέκρινε επίσης, το στρατιωτικό διάταγμα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Dan Barna, τα μέτρα είναι «πολύ ανίσχυρα και χωρίς ουσία, προκαλώντας την θυμηδία επειδή, αντί να συστήσουν στους ανθρώπους και να τους ζητήσουν ευγενικά να σέβονται ορισμένους κανόνες, θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί ως υποχρεωτικά μέτρα, ειδικά για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών».

Ο αρχηγός του Κόμματο Λαϊκού Κινήματος (PMP), Eugen Tomac, ήταν ακόμη πιο αυστηρός. «Τώρα είναι η στιγμή να αναπτύξουμε τον στρατό και την αστυνομία στο δρόμο για να συλλάβουμε τους ασυνείδητους», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. «Μπορούμε πάντα να βρίσκουμε δικαιολογίες, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι κανένας θεσμός ή κράτος δεν έλαβε σοβαρά υπόψη την απειλή αυτή. Έχω πει από τις 29 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ο πληθυσμός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την κρίση που ζούμε αυτή τη στιγμή. Ο COVID-19 αποδεκατίζει την Ευρώπη, ολόκληρα κράτη παραλύουν, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν, τώρα πρέπει να αναπτύξουμε το στρατό και την αστυνομία για να σταματήσουμε τους ασυνείδητους. Μένουμε στο σπίτι μας, σταματάμε την εξάπλωση του καταστρεπτικού ιού και σώζουμε ζωές, πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται τώρα μια κοινή προσπάθεια: οι περιορισμοί ισχύουν για όλους χωρίς εξαίρεση» γράφει ο Tomac στο Facebook την Κυριακή.

Τέλος, ο Victor Ponta θεώρησε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν έπρεπε να είναι πιο αυστηρά. «Είναι μόνο η δική μου εντύπωση ότι η πολιτική έχει εμποδίσει τους Raed Arafat και Bogdan Despescu να υιοθετήσουν αυστηρότερα μέτρα;» Αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook

Δημοσκόπηση για τα μέτρα που έλαβε η Ρουμανία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωναϊού

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρουμάνων τάσσεται υπέρ των μέτρων που έλαβαν οι ρουμανικές Αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωναϊού και να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, σύμφωνα με έρευνα της INSCOP Research που διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 19 Μαρτίου 2020, και είχε τίτλο: «Η δημόσια αντίληψη της επιδημίας COVID-19 στη Ρουμανία». Στο πλαίσιο όπου, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, είχε κηρυχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο έδαφος της Ρουμανίας, οι ερωτηθέντες απάντησαν στο εάν σκόπευαν να συμμορφωθούν με τα μέτρα που έλαβαν οι Αρχές την  περίοδο αυτή. Η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων (98,3%) ήταν θετικές.

Ο στρατός είναι ο θεσμός που εμπιστεύονται οι Ρουμάνοι περισσότερο, το 88,2% δηλώνει ότι έχει μεγάλη ή πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτό το θεσμό. Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει την εμπιστοσύνη του 77,5% των Ρουμάνων, η αστυνομία του 72,1% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (62,1%), την Προεδρία (55,7%), τους Δήμους (55,4%), η Κυβέρνηση (43,3%) και το Κοινοβούλιο (39,1%)./ibna