Σλοβενία: “Η κρίση του κορωνοϊού θα έχει αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα”, λέει ο διοικητής της Banka Slovenije

Σλοβενία: “Η κρίση του κορωνοϊού θα έχει αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα”, λέει ο διοικητής της Banka Slovenije

Η κρίση του κορωνοϊού θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομίες της Σλοβενίας και της Ευρώπης και τα μέτρα νομισματικής πολιτικής θα είναι ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εξίσου σημαντική θα είναι η αποφασιστική και γρήγορη δράση δημοσιονομικής πολιτικής, δήλωσε στους STA ο Boštjan Vasle, κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας.

«Είναι σαφές αυτή τη στιγμή ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική μας ανάπτυξη θα είναι τεράστιες», δήλωσε ο διοικητής της Banka Slovenije, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις για το εύρος της συστολής θα είναι δυνατές μόνο όταν η κατάσταση καταλαγιάσει.

Η Vasle ανέφερε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη είχαν ληφθεί έχοντας αντίληψη του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. «Το πιο σημαντικό μήνυμα τους είναι ότι προσαρμόζονται στο εύρος των ζημιών που θα προκύψουν. Αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος αύξησαν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο των υφισταμένων προγραμμάτων και προστέθηκε ένα μέσον αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 750 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

«Προσθέστε μαζί την αξία αυτών των μέτρων και μιλάμε για σχεδόν χίλια δισεκατομμύρια ευρώ στο επίπεδο της ευρωζώνης. Για λόγους σύγκρισης, το ΑΕΠ της Σλοβενίας είναι περίπου 46 δισ. ευρώ»

Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η νομισματική πολιτική έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κρίσης και ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι σε θέση να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για πρόσθετες ενέργειες εάν είναι απαραίτητο, είπε.

Για να είναι επιτυχής η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης στον τομέα της υγείας, απαιτείται συντονισμένη δράση όλων των οικονομικών πολιτικών σε μια χώρα μαζί με τη συντονισμένη δράση των εθνικών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

«Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πιστεύει ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ανταποκριθεί με την ίδια αποφασιστικότητα και ίσως ακόμη πιο αποφασιστικά από τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Vasle.

«Η Σλοβενία ​​πρέπει να έχει κατά νου την εμπειρία της προηγούμενης κρίσης. Αυτή η εμπειρία λέει ότι οι χώρες που είχαν αντιδράσει γρήγορα ήταν πιο επιτυχημένες και σε ορισμένες περιπτώσεις υπόκεινται σε λιγότερους από τους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την αρχική περίοδο δράσης.

Η δημοσιονομική πολιτική της Σλοβενίας περιορίζεται από συνταγματικό δημοσιονομικό κανονισμό. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα επωφεληθεί από την ενσωματωμένη ευελιξία των περιορισμών και ο Vasle σημείωσε επίσης ότι οι υπάρχοντες κανόνες έχουν εξαιρέσεις για έκτακτες περιστάσεις. «Δεν θα είχε νόημα να μην το εκμεταλλευθούμε αυτό».

Όσον αφορά την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Σλοβενίας, ο Vasle δήλωσε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Χρηματοδοτούνται επαρκώς και η δομή της χρηματοδότησής τους διαφέρει σημαντικά, καθώς βασίζεται στις καταθέσεις. Το μετοχικό κεφάλαιο είναι επτά φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που βελτιώνει την αντοχή στο σημερινό σοκ.

Επίσης οι τράπεζες έχουν πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους – που ήταν μέρος του λόγου για τον οποίο η προηγούμενη κρίση ήταν τόσο βαθιά – ενώ οι εταιρείες είναι οικονομικά ισχυρότερες και καλύτερα εξοπλισμένες για να απορροφήσουν την κρίση.

Συνολικά, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι καλή, με 5,7 δισ. ευρώ πρωτογενή ρευστότητα και 7,7 δισ. ευρώ με δευτερογενή ρευστότητα που οι τράπεζες μπορούν να ενεργοποιήσουν με την πώληση ρευστών επενδύσεων ή με τη χρησιμοποίησή τους για μέτρα νομισματικής πολιτικής.

«Παρά το καλό σημείο εκκίνησης, η κρίση θα επηρεάσει φυσικά και στις τράπεζες», δήλωσε ο Vasle, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των έκτακτων περιστάσεων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων μετριασμού./ibna