Κοσσυφοπέδιο: Οι Σερβικοί πληθυσμοί αναφέρονται στο Βελιγράδι για τον COVID-19

Κοσσυφοπέδιο: Οι Σερβικοί πληθυσμοί αναφέρονται στο Βελιγράδι για τον COVID-19

Στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι, προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του ιού COVID-19. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 27 ύποπτες περιπτώσεις με τα δείγματα να  αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Ιολογίας, Εμβολίων και Ορού “Torlak” στο Βελιγράδι.

Αυτό δημοσιοποίησε στο Radio Free Europe, ο επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, Aleksandar Antonijevic.

Οι υγειονομικές δομές στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου στην πλειοψηφία ζουν Σέρβοι, λειτουργούν στο πλαίσιο του σερβικού συστήματος υγείας και τέτοιες δομές βρίσκονται στις Graçanicë, Gjilan, Shtërpcë και αλλού σύμφωνα με τον Antonijevic.

Έχουμε λοιμωξιολόγους, έχουμε οργανώσει μονάδες απομόνωσης και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Όλη η επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου, όπου υπάρχουν Σέρβοι, καλύπτεται,

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αρκετά δείγματα για δοκιμές, αλλά συνιστά επίσης να γίνεται με φειδώ η χρήση τους, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Νοσοκομείων στη Βόρεια Μιτρόβιτσα Milan Ivanovic επιβεβαίωσε στο ίδιο ραδιόφωνο, ότι στα σερβικά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης στο Κοσσυφοπέδιο, η επιδημιολογική κατάσταση είναι σταθερή και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για να θεραπεύσουν τους ενδεχόμενους πάσχοντες από τη μόλυνση.

Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη «αρκετοί αναπνευστήρες», ενώ η Κλινική Μολυσματικών Νόσων έχει 16 θέσεις για νοσοκομειακή περίθαλψη, με καλές συνθήκες απομόνωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σέρβοι ασθενείς από το Κοσσυφοπέδιο θα σταλούν στις μολυσματικές κλινικές στη Σερβία, το Kragujevac, το Nis και το Βελιγράδι.

«Διαθέτουμε τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, τα φάρμακα, έχουμε επίσης τους χώρους απομόνωσης, τα απαραίτητα ασθενοφόρα και μέσα στο σύστημα υγείας μας, εργαζόμαστε σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων μας στο Βελιγράδι» συνέχισε ο Ivanovic.

«Είμαστε σε επαφή μαζί τους, εφαρμόζουμε τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις για τη θεραπεία των ασθενών που μπορεί να γίνει και στο πλαίσιο της αυτό-απομόνωσης. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει και σε νοσοκομειακή μορφή και βεβαίως έχουμε κέντρα τριτοβάθμιας φροντίδας και κλινικές, τμήματα λοιμώξεων, σε κλινικές λοιμώξεων», ανέφερε ο Ivanovic.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει συνεργασία με το σύστημα υγείας του Κοσσυφοπεδίου, ο Ivanovic επισήμανε ότι δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία και καμία επαφή, αλλά ότι όλα τα δεδομένα δημοσιεύονται μέσω του Τμήματος Δημόσιας Υγείας.

«Βεβαίως υπάρχουν ορισμένες επαφές μέσω αυτών των θεσμών και ασφαλώς μέσω της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ή σε κάποιο υψηλότερο επίπεδο», σημείωσε ο Ivanovic.

Στο δήμο Shtërpcë δημιουργήθηκε μικτή έδρα κρίσης ενάντια στον κορωνοϊό.

Οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας και ανήκουν στη Σερβική κοινότητα θα στέλνονται στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, ενώ εκείνοι από την αλβανική κοινότητα θα στέλνονται στην Πρίστινα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Sasa Krstiic.

«Δεν ασχολούμαστε με τον διαχωρισμό, αλλά ασθενείς με σερβική προέλευση αποστέλλονται συνήθως στη Μιτρόβιτσα επειδή υπάρχει ένα Τμήμα Δημόσιας Υγείας εκεί και, εάν είναι απαραίτητο, στέλνονται σε κλινικές λοιμώξεων στη Σερβία. Οι Αλβανοί ασθενείς στέλνονται στην Πρίστινα επειδή έχουν τη δική τους κλινική λοιμώξεων εκεί».

«Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα μεικτό περιβάλλον, πρέπει να εργαστούμε έτσι. Εδώ δεν έχουμε διαφορές σε αυτό το θέμα και είναι προς το συμφέρον όλων μας να μην έχουμε επιδημιολογικά προβλήματα στο έδαφός μας και στον δήμο μας », δήλωσε ο Krstiic.

Ο συνολικός επιβεβαιωμένος αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό COVID-19 μέχρι τις 22 Μαρτίου στο Κοσσυφοπέδιο είναι 31, ενώ καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος./ibna